Narava potrebuje vaš in naš glas

Po tem, ko je novi proti-koronski zakon praktično izbrisal nevladne organizacije in obrambo okolja iz gradbenih postopkov, se zdaj Vizjakova ideja širi kot virus na vso ostalo zakonodajo. Sedaj z isto nemogočo zaostritvijo pogojev grozi v Zakonu o ohranjanju narave (ZON), ki bo v parlamentu obravnavan v torek, 12.5.2020. Iz Slovenske nacionalne stranke namreč sporočajo, da so po dogovoru z ministrom Vizjakom kot amandma k ZON predlagali, da se taisti nemogoči pogoji zdaj postavijo kar na splošno tudi za status delovanja v javnem interesu na področju ohranjanja narave.

Organizacija Balkan River Defence vas vabi, da se pridružite njihovi akciji Toča sporočil poslancem. V torek, 12.5.2020 ob 13.30 bo tudi srečanje pred Državnim zborom. V EKO KROGu vabimo člane in podpornike ter ostale, ki jim je mar narava in okolje, da se pridružijo akciji pošiljanja pozivov poslancem Državnega zbora.

EKO KROG pa je svoj spodnji poziv poslal vsem poslankam in poslancem.

———

Spoštovane poslanke in poslanci!

Minister za okolje Andrej Vizjak pravi, da mora poleg okolja skrbeti tudi za razvoj gospodarstva. To je tako, kot bi minister za kulturo ugotovil, da je v dani situaciji potrebno spodbujati tuja vlaganja in bi zato slovenska podjetja morala poslovati izključno v angleščini. Kaj bi si mislili o takem ministru in kaj o njegovi skrbi za slovensko kulturo?

V normalnih demokracijah je za gospodarstvo zadolžen minister za gospodarstvo, različni interesi različnih ministrstev se medresorsko usklajujejo in sledijo razvojnim strategijam.

Delo Ministrstva za okolje in prostor je zahtevno, saj po naravnih virih hlastajo drugi resorji: gospodarstvo, finance, infrastruktura. V takem razmerju moči je po izkušnjah žrtev okolje. V Sloveniji si v zadnjih letih vse velike investicije lastijo razni gospodarski lobiji, ki so jim naravni viri in degradacija okolja zgolj sredstvo za večji dobiček. KPK meni, da je prisotnost nevladnih organizacij v postopkih pridobitve gradbenih dovoljenj pomemben mehanizem zmanjšanja tveganj za korupcijo in doslednega uveljavljanja javnega interesa. Zato so nevladne organizacije trn v peti lobijem.

Okolje ne pripada desnim in ne pripada levim. Pitna voda, rodovitna prst, čist zrak, biotska pestrost in zdravi ekosistemi nimajo predznaka, niti tistega za evro. Vlada je gospodarskim lobijem pod krinko interventne anti-korona zakonodaje na široko odprla vrata, okoljskim nevladnim organizacijam pa praktično onemogočila nadzor nad zakonitostjo postopkov in okoljevarstveno sprejemljivostjo. To bi Slovenska nacionalna stranka in minister Vizjak zdaj zapisala še v Zakon o ohranjanju narave.

Zdaj torej ne gre več za kratkoročno pomoč gospodarstvu, pač pa za načrtno in dolgoročno uničevanje narave in naravnih virov v Sloveniji.

Čas okrevanja po pandemiji je čas za dolgoročni razvoj gospodarstva na zdravih temeljih, ki upošteva okoljske omejitve. Nikakor pa to ne sme biti čas, ki bi ga – na račun rahljanja okoljske zakonodaje – namenili zgolj preživetju gospodarstva do naslednje krize.

Aktivisti Eko kroga vas zato pozivamo, da jutri glasujete PROTI amandmajem, ki omejujejo delovanje NVO.

Glasovanje bomo budno spremljali in svoje člane ter podpornike na družabnih omrežjih obveščali o tem, kako ste se odločili.

Lep pozdrav

Aktivisti EKO KROGa

Komentarji

/** * mailchimp pop-up */