Eko krogova srečanja za srednje šole

Z začetkom šolskega leta Eko krog srednjim šolam ponuja posebna, zanje prilagojena srečanja, primerna za posebne dneve z naravoslovnimi, družboslovnimi ter ekološkimi vsebinami. Cilj srečanj je mladim predstaviti pomen okoljevarstva in naravovarstva preko resnične zgodbe resničnih ljudi.

Zgodba Eko kroga je imela pozitiven rezultat in uspeh, ki ga je opazila mednarodna okoljevarstvena skupnost in Uroša Macerla leta 2017 nagradila z Goldmanovo nagrado za Evropo. Uroš je predsednik in javno najbolj prepoznaven obraz Eko kroga ter kredibilen pripovedovalec te zgodbe. Ne le kot okoljski aktivist, pač pa tudi kot kmet, ki je v neugodnih hribovskih razmerah in v tradicionalno industrijski regiji uspel razviti uspešno ekološko kmetijo.

Srečanje traja 5 ur in jo večji del vodi Uroš Macerl. Na 45 minutnem sprehodu prepoznavajo vplive onesnaževanja na naravno okolje in si ogledajo lokacijo cementarne. Sledi predavanje enega od strokovnjakov Eko kroga, kjer je možna vnaprejšnja izbira tematik. Na koncu mladi v spremstvu Uroša še pobliže spoznajo ekološko ovčjerejsko kmetijo.

Zakaj smo se odločili za delo z mladimi lahko preberete tukaj, program srečanj, ceno in druge podrobnosti pa tukaj. S pomočjo Občine Zagorje ob Savi so srečanja brezplačna za šole iz Zagorja ob Savi, Trbovelj in Hrastnika.

In kaj pravijo mladi, ki so se takšnega srečanja že udeležili?

“Gospod Uroš je v mojih očeh zelo fascinanten, impresiven človek, ki s svojo trdno voljo sodeluje in aktivno prispeva za boljše okolje in manj onesnaževanja. Menim da takih ljudi dandanes primankuje. Všeč mi je bilo, s kakšno strastjo in vznesenostjo razlaga in govori o svojem delu, in lahko se vidi, da čuti do tega odgovornost. Časti vredna je tudi njegova morala pri premagovanju ovir in pri neuspehih, kot je sam rekel “ne pusti, da ti v srce pride sovraštvo”.  – Ana, (Gimnazija Jožeta Plečnika, Ljubljana)

Komentarji

/** * mailchimp pop-up */