Sanda Lenart umrla

Sanda Lenart

Poslovila se je Aleksandra Lenart – Sanda, pionirka novodobnega zasavskega eko-aktivizma. Sanda je med prvimi natančno prepoznala grožnjo, ki jo je Zasavčanom predstavljalo načrtovano sežiganje odpadkov, in uvidela dejstvo, da si bomo morali Zasavčani pravico izboriti kar sami. Okoljsko in družbeno zavedna, kot je bila, je bila energična srčika majhne skupinice Trboveljčank, ki so si že daljnega leta 2003 upale glasno zaklicati »Dost’ mamo« in se skorajda same odkrito postaviti pred sežigalniški vlak, ki je grozil Zasavju. Medtem, ko je leta 2004 peščica ponoči v Trbovljah na skrivaj po stanovanjskih blokih, parkih in parkiriščih raznašala protilafargevske letake, si je ona to upala početi tudi po polnih trboveljskih gostilnah in ob belem dnevu na trboveljski tržnici.

Kmalu je nastala Civilna iniciativa za zdravo okolje Trbovlje in pod njihovo peticijo proti sežiganju odpadkov v cementarni se je v kratkem času podpisalo 1231 občanov. Ministrstvo je tedaj peticijo zavrnilo, s tem pa sprožilo upor Zasavčanov in spontan nastanek mnogih aktivističnih skupin, vključno z Eko krogom. Sanda je bila pogumen zgled mnogim mlajšim članom in tudi po njeni zaslugi smo Zasavčani stopili skupaj. V letu 2005 je podobno peticijo podpisalo že 11794 ljudi.

Sandi korajže nikoli ni manjkalo. Ne v borbi z boleznijo in ne v borbi za njeno in naše skupno prepričanje, da je zdravo bivalno okolje pravica vsakega izmed nas. Hvala ti, Sanda, za energijo, ki si jo razdajala tudi v času, ko bi jo sama najbolj potrebovala.

1 Response

Komentarji

/** * mailchimp pop-up */