Podpora Jožetu Ovniku

Pred dnevi se je direktor Lafarge cementa odločil, da bo tožil Jožeta Ovnika, umetnika iz Trbovelj, ki pogosto najde navdih za svoje stvaritve v smradu iz Lafargeovega dimnika (najbolj sporna se mu je zdela karikatura “Lafargenocid” napisana v črkah in barvi Lafargeovega logotipa). Seveda pa grožnja s tožbo ni naperjena samo proti Ovniku. Z njo hočejo ustrahovati in utišati vse tiste, ki čedalje pogosteje in čedalje bolj glasno kritizirajo Lafargeov način “gradnje partnerstva z okoljem”.

V Eko krogu smo se dogovorili, da bomo Ovniku pri morebitni tožbi pomagali kolikor bo v naši moči. Sicer smo prepričani, da praktično ni možnosti, da bi Ovnik tožbo izgubil (tudi če odmislimo svobodo govora in umetniškega izražanja, bi mu Lafarge moral dokazati, da je karikature risal z namenom, da bi škodili tovarni. Kar pa ni res – karikature so sprovocirana reakcija in izraz obupane nemoči umetnika na neprimerno bolj škodljivim zastrupljanje okolja s strani Lafargea). Naj spomnimo, da je Lafarge pred leti s podobnimi obtožbami dvakrat neuspešno tožil Boštjana Pihlerja.

Če pa se kljub temu zgodi, da bi bil Ovnik obsojen na denarno kazen, mu bomo pomagali zbrati denar. Denar bomo zbirali preko dogodkov kot so koncerti (nekaj glasbenikov se je že ponudilo) in podobne javne prireditve. Če bo treba, bomo šli zbirat denar tudi od vrat do vrat.

Komentarji

/** * mailchimp pop-up */