Grožnje mehiškemu aktivistu

Protest proti sežiganju odpadkov v cementarni v Huichapanu

Mehiški aktivist Jorge Tadeo Vargas Juvera je skupaj s somišljeniki ustavil sežiganje odpadkov v cementarni multinacionalke Cemex v mestu Huichapan (njihov protest je na sliki desno). Zdaj od “neznancev” prejema anonimne grožnje. Na strani z odprtim pismom mehiškim oblastem lahko zahtevamo od mehiških oblasti, da zaščitijo njegovo življenje!

Odprto pismo je naslovljeno na dve mehiška državna tožilca:

Zahtevamo takojšnjo zaščito družbenega in okoljskega aktivista Jorgeja Tadea Vargasa!

Jorge Tadeo Vargas Juvera, ki je po rodu iz Hermosille v zvezni državi Sonora, sicer pa živi v zvezni državi México, že dve leti pomaga, obvešča in svetuje skupnostim v mehiških zveznih državah México in Hidalgo, s posebnih poudarkom na družbeno-okoljskih vplivih sežiganja odpadkov v cementnih pečeh. Skupnostim predlaga tudi alternative za boljše ravnanje z odpadki.

Že štiri mesece prejema znake, zaradi katerih sumi, da ga opazujejo ljudje, ki jim je v interesu, da s tem delom preneha.

Tako ga je v torek, 6. avgusta 2013 ob 23h, prebudil telefonski klic iz neznanega omrežja. Oseba z moškim glasom mu je dejala: »Ne izzivaj svoje usode. Sploh ti, ki rad potuješ sam«, in prekinila.

Poudarjamo, da to ni prvič, ko se je Jorge Tadeo znašel v situaciji, zaradi katere misli, da mu nekdo hoče škodovati. To sporočilo je jasna grožnja njegovemu življenju in dokazuje, da obstajajo ljudje oziroma skupine, ki želijo zaustaviti njegovo okoljsko delo.

Zato zahtevamo:

  • da državne, zvezne in občinske oblasti nemudoma nudijo Jorgeju Tadeu zaščito ter izvedejo obsežno in učinkovito preiskavo o prejetih grožnjah;
  • da se preneha nadlegovanje, grožnje, nasilje in umori aktivistov, ki so zagovorniki Zemlje in človekovih pravic;
  • da organom in komisijam za človekove pravice oblasti nudijo svetovanje, smernice in takojšnjo pomoč, da lahko primer Jorge ustrezno spremljajo;
  • skupnosti v Mehiki in po svetu se zahvaljujemo za solidarnost in obveščanje o tem primeru.

Dodatne informacije:
V zadnjih dveh letih je Jorge Tadeo Vargas z lokalnimi skupnostmi izvedel obveščevalno kampanjo o izobraževanju in miroljubnem odporu proti sežiganju odpadkov v cementnih pečeh. Ta kampanja je del projekta, ki ga izvaja skupaj z organizacijo Colectivo Revuelta Verde, katere ustanovni član je, in ki deluje že 5 let. Poleg tega je tudi član protisežigalniške organizacije GAIA, ki se je v svojih 12 letih delovanja uspela razširiti v več kot 90 državah in skupaj šteje več kot 700 aktivnih članov.

Omenjena kampanja je dosegla, da je mehiška vlada preklicala dogovor z mehiškim cementnim podjetjem Cemex, po katerem bi v obratu v mestu Huichapan v zvezni državi Hidalgo sežigali 3000 ton odpadkov dnevno.

Na enak način je Jorge Tadeo spremljal druge skupnosti tako v drugih borbah proti drugim vrstam sežigalnic kot tudi v iskanju alternativ ravnanja z odpadki.

To odprto pismo naslavljamo na Miguela Ángela Contrerasa Nieta, generalnega tožilca zvezne države México in Alejandra Straffona Ortiza, generalnega tožilca zvezne države Hidalgo.

Izvirno pismo v španščini in angleščini lahko podpišete na naslovu: org2.salsalabs.com/o/1843/p/dia/action3/common/public/?action_KEY=15060.

Mimogrede, multinacionalka Cemex je kupila tudi cementarni pri Splitu in tam želi sežigati odpadke. Letošnjega marca so imeli predstavitev občanom, nekaj dni pred vstopom Hrvaške v EU so hrvaške (takrat še dokaj neodvisne) oblasti Cemexu sežiganje odpadkov v Splitu tudi dovolile, kljub protestom občanov glede odpadkov in glede siceršnjega delovanja. Vplivno območje cementarne spet določa EIMV, isti inštitut, ki je za Lafarge trdil (in še trdi!), da vplivno območje tovarne sega do ograje.

Komentarji

/** * mailchimp pop-up */