Okrogla miza o korupciji pri posegih v okolje

Prejšnji četrtek, tik pred volitvami, je v Ljubljani potekala okrogla miza o korupciji, kot grožnji človekovi pravici do zdravega okolja. Svoja stališča o tej temi so predstavili Varuhinja človekovih pravic dr. Zdenka Čebašek-Travnik, namestnik predsednika Komisije za preprečevanje korupcije Rok Praprotnik in vodja Greenpeace v Sloveniji mag. Nina Štros.

V prispevku “Korupcija pri posegih v prostor” (2’10”), ki je bil predvajan v takratnem TV Dnevniku na nacionalki, je avtorica Andreja Lešnik povzela tudi izjavo Boštjana Pihlerja glede nedavne odločbe MOP o Lafarge Cementu, prav tako se je dotaknila vodnih dovoljenj in izvedbi projekta TEŠ 6, ki mu nasprotuje večina okoljevarstvenikov, razen tistih v projektnem svetu.

Kot piše v sporočilu Greenpeace za javnost, je varuhinja človekovih pravic, dr. Čebašek-Travnikova opozorila na problem izvajanja okoljskih meritev in nezaupljivosti javnosti v te rezultate, ter za več sodelovanja javnosti v postopkih. V Eko krogu lahko njene misli potrdimo s konkretnimi primeri zaničljivega odnosa do javnosti v postopku izdaje (zdaj že lep čas bivšega) okoljskega dovoljenja za sosežig odpadkov Lafarge Cementu, ter naše slabe izkušnje z ZZV Maribor.

Rok Praprotnik, nekdanji raziskovalni novinar, zdaj pa namestnik predsednika protikorupcijske komisije, je dejal, da skuša Komisija z nadzorom in obveščanjem javnosti (glej npr. njihovo aplikacijo Supervizor) uveljaviti princip moralne in pravne odgovornosti pri sprejemanju odločitev, ki niso v javnem interesu, so malomarne, neučinkovite, nepravilne ali nepravočasne.

Vodja nevladne organizacije Greenpeace v Sloveniji, mag. Nina Štros, je izpostavila, da trajnostni razvoj ni omejen le na pojma »čisto okolje« in »ločevanje odpadkov«, ampak si je poleg tega potrebno odgovoriti tudi na vprašanje, kako okoljske politike vplivajo na širše družbeno okolje. »Papir veliko prenese, konkretna ravnanja pa so druga stvar. Poleg tega imamo v Sloveniji velik implementacijski deficit – pričeti moramo z aktivnim izvajanjem zakonodaje«, je še dejala.

1 Response
  1. CROSS

    Baroviču pa se ja ne more nič zgodit…namesto ,da bi sedel s svojim Prijateljem,bo na morju ob vikendici sedel na stolu in risal hrvaški piranski zaliv…bravo pravosodje in kao pravna država…bullshit…

Komentarji

/** * mailchimp pop-up */