Predstavitev modeliranja ozračja

V torek, 22. marca 2011, Občina Trbovlje ob 18. uri vabi v Delavski dom na predstavitev projekta KOOREG, modeliranja onesnaženja ozračja v regiji.
V vabilu pravijo:

Raziskovalci podjetja MEIS, ki imajo 20 letno tradicijo na področju vzpostavljanja modelirnih sistemov onesnaženosti, so Zasavje, na lastno pobudo pred tremi leti vključili v raziskovalni projekt in v tem času vzpostavili osnovne pogoje za pridobivanje verodostojnih podatkov.

Poleg realnih, ažurnih podatkov bo modelirni sistem za področje Zasavja, v realnem času in kot napoved za dan vnaprej, na svetovnem spletu prikazoval izračunane koncentracije onesnaževal SO₂, NO₂ in PM10 v okolju, ki nastanejo kot posledica obratovanja različnih virov izpustov v ozračje. Prognoza bo narejena na podlagi meoteoroloških razmer in nazivnih emisij največjih onesnaževalcev v Zasavju. Projekt vzpostavljanja modelirnega sistema za Zasavje, ki ga financirata Javna agencija za raziskovalno dejavnost RS pod številko L1-2082 (A) in MEIS d.o.o., je decembra 2009 na 43. seji podprl tudi Svet zasavske regije.

Rezultate projekta bosta predstavila vodja projekta dr. Primož Mlakar in direktorica MEIS d.o.o. dr. Marija Zlata Božnar.

Med referencami podjetja Meis najdemo tudi “modeliranje onesnaženja v Zasavju za naročnika Lafarge Cement – Cementarna Trbovlje”. Pohvalno je, da je podjetje poleg naročila iz Lafargea vključilo Zasavje v svoj raziskovalni projekt tudi na lastno pobudo – kaj ne da?

Zasavje rabi neodvisen in transparenten modelirni sistem ozračja. Vabljeni, da vidimo, če je to to, in spoznamo izraz “nazivna emisija”! Udeležbo lahko potrdite tudi na Facebooku.

16 Responses
  1. Boštjan Pihler

    Ah, Jane Panič, jagodka, peno in somišljeniki. Res neverjetno, kako se vam da na dolgo in na široko, še najbolj pa votlo, pametovati. Vse samo zato, da bi brez kakršnih koli argumentov Lafarge Cement predstavili v čim lepši luči. Pa še naduti ste za povrh. Zagotovo ste si pri tem sami sebi zelo všeč.

    Za razliko od vas bom jaz kratek, jedrnat in povsem jasen. Naj se rahlo spotaknem le ob eno vašo neumnost. Pravite, da Lafarge Cement na svoji spletni strani tekoče objavlja rezultate meritev emisij. A res? Ravnokar sem pogledal na spletno stran Lafarge Cementa, kjer piše, da so ob 19. uri emitirali 52 % TOC. A mi (nam) prosim sporočite, koliko to dejansko znaša v mg/m3?

    Da ne boste še naprej kar nekaj pametovali, vam pomagam misli usmeriti v pravo smer. V bistvu tukaj bolj ciljam na ostalo javnost, ker se mi zdi, da vam ni več pomoči. Skratka, Lafarge Cement pač laže glede meritev (zato jih tudi ni hotel izročiti niti javnosti niti Žarniću). In to na spletni strani je enostavno dokazljiva laž. Inšpektorat in Agencija RS za okolje sta sporočila, da za Lafarge Cement sedaj, od 9. marca 2011 naprej, ne velja nobena omejitev glede izpustov TOC. Mejna vrednost torej znaša neskončno. Koliko znaša 52 % od neskončno? Ali pa je mogoče Lafarge Cement sam sebi dodelil neko drugo mejno vrednost?

    Prosim za odgovore na vsa tri vprašanja.

  2. CROSS

    jagodka-mona lafarževska:

    V Zagorju vodstvo dela za svoje prebivalce ,za razliko od Viljama Trevna in Barbare Ž.Tavž,ki samo s kozmetičnimi mazohističnimi grafi prepričujeta in farbata ljudi v Trbovljah,da delata v skrbi za njihovo zdravje…
    Grafi bodo samo povedali,v katero smer bo svinjerija letela po zraku…količina bo ostala ista…

    Imaš pa še eno možnost:

    Lahko se na sprehodiš do želežniške postaje,se v vsedeš na nemško-francoski vlak,v Ljubljani se ti bo pridružil še Pahor,in odpujsali boste skupaj na dvorišče galskih petelinov in živeli srečno vse do konca svojih dni…

  3. Marija

    Bogi revež panični, ne veš koliko so v tehnologijo sežiganja investirali v Anhovem, tam ni potrebne civilne iniciative, ki bi se borila proti onesnaževanju, prav tako ne veš, da so doline Zasavja neprevetrene za razliko od Anhovega, kjer burja spiha nesnago. Pridi živet v Zasavje in se potem vtikaj, če te bo kaj srbelo.

Komentarji

/** * mailchimp pop-up */