Pismo mamic

Pismo zasavskih mamic (francoska verzija)

V četrtek, 17. marca 2011, je skupina zasavskih mladih mamic direktorju Lafarge-Strabaga za Srednjo Evropo, Denisu Berthonu, skušala predati pismo s pozivom na lokalnem okolju prijaznejše obnašanje, za začetek s priznanjem dejanskih meritev onesnaževanja v preteklih letih. Prišle so do vratarja.

Objavljamo vsebino pisma (DOC, 50 KB), ki ga je v tednu dni podpisalo več kot 300 mamic.

Gospod Denis Berthon,

Zasavske matere z otroki se na vas obračamo s prošnjo za pomoč, saj smo v prispevku na slovenski televiziji dne 9. 3. 2011 zaznale vašo skrb in zaščitniško držo do mamic in otrok, ko ste izrazili ogorčenje nad poškodovanjem oken v pisarni vaše uslužbenke v stavbi Lafarge Cementa.

Menimo, da smo tudi me in naši otroci v tem okolju zelo ogroženi, in sicer s strani Lafarge Cementa, ki že 8 let uporablja petrolkoks in 2 leti sežiga odpadke. Kakovost zraka je v naših krajih pogosto tako slaba, da z otroki ostajamo v stanovanju kljub lepemu vremenu ali pa se med zadrževanjem izven stanovanj stalno sprašujemo, če morda otrokom s tem, ko jih peljemo na sprehod ali igrišče, povzročamo nepopravljivo škodo za zdravje. Poleg tega vzbuja skrb dejstvo, da so snovi, ki se sproščajo v naše ozračje ob sežiganju odpadkov, nevarne za otroke v maternici. V človeškem telesu poteka proces bioakumulacije škodljivih snovi, ki se izločajo preko materinega mleka. To pomeni, da takrat, ko poskušamo dojenčku dati najboljšo hrano in mu izkazati nežnost, vanj vnašamo škodljive snovi. Ob teh ugotovitvah se pojavlja med materami huda zaskrbljenost, jeza, ogorčenje ter občutek nemoči.

Zato vas vljudno prosimo, da nam priskrbite urne ali polurne podatke meritev onesnaženosti zraka na merilnem mestu v zaselku Zelena trava, ki bodo za vsa leta izvedenih meritev žigosani s strani izvajalca meritev. Ta merilna postaja je bila namreč postavljena ravno zaradi ugotavljanja vpliva Lafarge Cementa na okolje. Že šest let si prebivalci Zasavja zaman prizadevamo, da bi pridobili podatke o tem. Gre za nas in naše otroke. Gospod Milivoj Radak, pravnik v Lafarge Cementu, je priznal, da podatkov javnosti ne predajo, ker so preveč obremenjujoči za Lafarge Cement.

Menimo, da boste vi izkazali bolj korektno in dostojno držo ter zainteresirani javnosti posredovali tako želene podatke, saj v vašem podjetju trdite, da gradite partnerstvo z okoljem. Po naših izkušnjah bo takšno sožitje v naših dolinah mogoče le v primeru, da vaše podjetje preneha s sežiganjem odpadkov in uporabo petrolkoksa kot goriva ter da začne dosledno upoštevati vso nacionalno zakonodajo in direktive EU na okoljskem področju v smeri čim manjšega negativnega vpliva na okolje in življenje v njem – tudi na življenje mater in otrok.

Pozdravljamo vas podpisane mamice v imenu zasavskih mamic in naših otrok.

Pobudo za zbiranje podpisov je dala Tina Pušnik, mama treh otrok iz Zagorja, po poklicu profesorica na trboveljski gimnaziji. Gospa Pušnik je tudi skušala predati pismo, žal neuspešno, saj vodstvo Lafargea delegacije ni želelo sprejeti v spremstvu novinarjev, brez njih pa mamice niso želele v tovarno.

Vzdušje je v dvominutnem prispevku povzela TV Slovenija, o tem so pisali tudi tiskani in spletni mediji, med njimi Dnevnik in Siol.net.

Mamice in PR predstavnik
Mamice je na parkirišču pozdravil predstavnik za stike z javnostmi
Pismo s podpisi
Pismo s podpisi, v obliki večmetrskega zvitka
Tina Pušnik vstopa v Lafarge
Pismo in njegova pobudnica sta prišla do vratarja

Pravočasno smo bili obveščeni tudi v Eko krogu. Na Facebooku najdete več slik dogodka.

2 Responses
  1. čurimuri

    Podpiram akcijo “mamic”! Ko bo potrebno, smo z vami! Oblast podpira to vrsto “svinjarije” in ščiti največje zastrupljevalce Slovenije. Vendar bo prišla tudi njihova huda ura, brez skrbi. Čeprav bežijo iz Slovenije, tujina takih ljudi ne sprejema. In prav je tako. Naj bodo tudi oni brezdomci. Naj si vtaknejo denar nekam v r..! Bravo društvo Eko krog!

  2. CROSS

    Predstavnik za stike z javnostjo Lafarga fiona ima te dni polne roke dela…
    Pri zbiranju letnih pnevmatik iz kupa nesežganih gum so ga zmotile mamice z otroci,ki so mu poleg pisma prinesle tudi balone,da se bosta lahko s šefom namesto z zdravjem Zasavcev igrala s
    pisanimi baloni…potem pa je zagledal še ninđo s fotoaparatom in novinarsko lepotico Dela,in mu je bilo jasno vse…še en zloben napad na lik tovarne,ki dela v partnerstvu z naravo in državo…

    Po izgubi manekena Vitanta in okoljevarstvenega
    dovoljenja mu je bilo jasno,da se mu ne piše nič dobrega…pa tudi prihodnost bo črna…

Komentarji

/** * mailchimp pop-up */