Jutrišnji sestanek na povabilo ministra Žarnića

Minister za okolje in prostor, prof. dr. Žarnić, nas je za jutri, v sredo, 1. decembra 2010 ob 10. uri, povabil, kot pravi, da mu predstavimo naše videnje zadeve in da se pogovorimo o naših predlogih in rešitvah (PDF). Povabilo smo seveda z veseljem sprejeli (D-19/10):

Ravenska vas, 30.11.2010
Št. dokumenta: D-19/10

Spoštovani!

Dne 29.11.2010 smo na elektronski naslov društva prejeli Vaše vabilo na sestanek. Vabite nas, da se sestanemo v sredo, 1. decembra 2010, ob 10 uri, v prostorih Ministrstva za okolje in prostor. Predlagate, da Vam predstavimo naše videnje, predloge in rešitve v zvezi s problematiko onesnaževanja ter da skupaj določimo neodvisne strokovnjake.

V zvezi z omenjenim vabilom sporočamo, da se bomo sestanka z veseljem udeležili.

Zaradi namigovanj in obtožb, tudi s strani Agencije RS za okolje, da zavajamo javnost in širimo neresnice, pa zahtevamo, da so na sestanku prisotni tudi vsi mediji, ki jih omenjena tematika zanima. Domnevamo, da s tem ne boste imeli težav, saj verjamemo, da si tudi sami želite čim bolj transparentno reševanje omenjene problematike. Nenazadnje pa je tudi prav, da nas, čeprav samo prek medijev, sliši tudi predsednik vlade g. Borut Pahor, ki se, kot lahko razberemo iz Vašega dopisa, tega sestanka osebno ne bo udeležil.

Vljudno Vas naprošamo, da nam sporočite, če se strinjate z našimi predlogi napovedanega sestanka, saj bo samo v takem primeru sestanek konstruktiven in bo obrodil želene sadove.

V upanju na pozitivni odgovor Vas lepo pozdravljam,

Predsednik društva Eko krog
Uroš Macerl

V vednost:
– Kabinet predsednika vlade
– Kabinet predsednika države
– Urad varuha človekovih pravic
– mediji

Upajmo, da bo res.

14 Responses
  1. CROSS

    V vabilu Roko Žarnić želi ustanovitev nove skupine neodvisnih strokovnjakov,ki bi merili zrak in iskali “pravega” krivca za strupen dim.(Po lastnih podatkih je Lafarge največji onesnaževalec z rakotvornim benzenom v Sloveniji…)

    S tem Žarnić nehote prizna,da dosedanji strokovnjaki v MOPU in ARSU niso bili tako neodvisni….

    Ne prizna tudi slovenskih strokovnjakov z Onkološkega inštituta in želi samo zavlačevati zaustavitev kurjenja Lafarga.Želi čas za Lafarge.

    Ampak čas se je že iztekel…DOST MAMO…

    Upam, da bo Wikileaks objavil tudi depešo o dogovoru Pahorja s Sarkozijem.(mi delamo vaše avtomobile v Novem mestu,vi pa lahko kurite vaše in evropske odpadke v Zasavju).

    ………….HLAPCI!!!!!!!!!!!

  2. CROSS

    Danes (01.12.2010)sem prebral,da si je Lafarge z Virantom na čelu privoščil pismo,ki ga je, kot da so ga napisali poslovni partnerji in kooperanti,poslal Pahorju.
    Poleg podobe angelčkov in laži,da želi ULICA tovarno zapreti,da ni strokovnih študij ,da lokalna politika(Švagan) zavaja ljudi,sedaj manipulirajo tudi s predsednikom vlade RS.V pismu,ki so ga napisali, ni podpisan niti en poslovni partner ali kooperant!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!Napisali so ga sami.

    Zavajanje,manipulacije,laž.Očitno čutijo,da se sežiganje bliža koncu in uporabljajo vsa sredstva,da bi to preprečili.

    Žarnić je na sestanek(01.12.2010) kljub dogovoru “pozabil” povabiti predstavnika lokalne skupnosti Švagana.Kot da nas ni.In referenduma proti sežiganju tudi ni bilo…

    Poglejmo ,kako se bo končala tale farsa MOP-a..

  3. fiona

    cross-
    tvoje ali pa Lafarge-ovo civiljenje me pač ne zamima.

    Do sedaj od tebe nisem dobila nobenega pravega linka ali informacije. Pa zaradi mene če ti cviliš, mjavkaš mukaš ali pa lajaš.

    In zaradi tega bi te prosila če obesiš študijo od Onkološkega inštituta.

    Zanima pa me kaj je res in kaj ni res !!!
    In kaj je v tej študiji !!!

  4. fiona

    Zanima me študija, ki jo je naredil Onkoliški Inštitut o raku v Zasavju

    Ravnokar sem poslušala Žal-niča (na MOP strani) pa ne morem verjet kako Vas je spet “nategnil”.

    Nova komisija, nove študije, nov larifari. Macerl bi pa podatke za leto 2005 ? Leto 2005 ???

    A Kdo je tukaj še sploh normalen.
    Pa kaj me pa briga leto 2005.
    Mene briga kaj gre danes ko zraven sežigajo gume (oziroma kaj je šlo včeraj) skozi dimnik od tega Lafarge-a.

    Pa kako se pustite tako nategovat, če imate res vse argumente v rokah.

    To je neverjetno !
    Mi je že skoraj žal da sem začela tole zadevo bolj podrobno spremljati.

  5. en od ekokrogovcev

    Fiona: ta študija je objavljena v okviru študije “Zdravje za Zasavje” in je javno dostopna. Lahko jo najdete tudi na naših straneh. Če vi veste za kakšno drugo študijo, bomo veseli če nam pošljete link. Ta študija kaže, da je obolevnost za rakom že pred kurjenjem z odpadki bila 6% nad slovenskim povprečjem (kljub temu, da doslej nismo imeli v zraku izrazito rakotvornih onesnažil. Žveplo in prah namreč dražita sluznice, nista pa rakotvorna- vsaj ne zelo). V izpustih, ki jih s sežiganjem odpadkov in petrolkoksa v ogromnih količinah v okolje spušča Lafarge, pa pričakujemo prav porast rakastih obolenj! Saj benzen (Lafarge je daaaaaleč največji individualni onesnaževalec z benzenov v Sloveniji, ki povzročajo levkemijo. In glej ga šmenta- Zasavje je ravno po številu obolelih za levkemijo daaaleč na prvem mestu v sloveniji) težke kovine, dioksini, furani… povzročajo prav različne vrste rakastih obolenj. Seveda ne takoj. Te snovi se namreč ne absorbirajo v naravi, temveč se kopičijo… prehajajo v hrano, vodo in ker je človek na vrhu prehrambene lestvice se na koncu vse te kovine, ki jih je zaužil z zelenjavo, sadjem, mesom, vodo, ter seveda podihal z zrakom… počasi kopičijo v maščobi. Dokler se ne nakopičijo do te mere, da povzročijo resne probleme. Doslej namreč še nismo našli načina, da se znebimo težkih kovin iz telesa.

    Glede Žarniča: Spet ste bolje obveščeni od nas, ki smo bili zraven na sestanku. O kakšnih novih študijah smo se dogovorili?

    Stare podatke smo zahtevali, ker jih ARSO in Lafarge (iz nekega razloga) načrtno skrivata, čeprav bi morali biti javno dostopni. Zanimajo nas namreč sprotne vrednosti merjenj skozi daljši čas in ne “nenapovedane inšpekcije”, ki nikoli ne pridejo ponoči ali ob koncu tedna, ko je stanje najhujše. Ti podatki bi itak morali biti javno dostopni, pa niso. Na ARSO namreč trdijo, da je stanje zraka v Zasavju podobno kot v kakšni alspki vasici.

    Argumenti pa čakajo na obravnavo na sodišču.

    Sestanek ni bil neuspešen, saj od njega nismo nič pričakovali. Pozitivno je, da je celo minister uvidel, da ga uradniki na ARSO zavajajo. Upam, da bo kaj ukrenil glede tega.

  6. fiona

    Oprosti ampak ;e kliknem na Zdravje za zasavje link me odpelje na stran kjer je vse \ivo samo poro;ila ne.
    Tako da se vseeno priporo;am tudi ;e mi da[ linka, kje je poro;ilo na va[i strani.

    Od kje mi informacije, preprosto na spletni strani od MOPa so vse izjave in pozneje tudi celoten avdio od va[ega sestanka. To je pa nekaj novega !!!

    Res skoda da nimam [tudije. Pravi[ da je rezultat [tudije da je v Zasavju 6% ve; plu;nega raka. OK, ni ravno 100% ampak vsak procent [teje. Zato je vsak procent pa ;e bi bil samo 1% pomemben. Bojim se da bo[ tole te\ko pripisala Lafargu ali pa TETu. In tudi to kar je rekel zdravnik ki je bil zraven, da je teh 6% najverjetneje posledica okolja, to korelacijo bi tudi rada videla ;e to seveda res pi[e v [tudiji, ker je bil na avdio nekoliko neprepri;ljiv. Bi bilo potrebno iti 15/20 let nazaj in videti, kaj je bilo predvidevam predvsem z rudarjenjem in kajenjem pa [e [;im v Zasavju.

    Potem pa nadaljuje[ z benzenom in pravi[ da je levkemije najve; v Zasavju. Zdaj mi ni jasno kaj je res. To kar pravi [tudija, torej da je ve; plju;nega raka ali to kar pravi[ ti, da je najve; levkemije. Tukaj nekaj ne [tima. Pa se bojim da bolj verjemem Onkolo[kemu in[titutu kot tebi.

    Ker je benzen povsod okoli nas /les, bencin, cigareti/
    bi vam predlagala da si namesto benzena umislite na kaj bolj tipi;nega za cementarne, ki kurijo tudi odpadke oziroma
    ce so vasi nameni res cisti, res ne vem zakaj si ne izberete nekoga, ki bo na Zarnicev racun delal za Eko/krog paralelni monitoring 24|7, ce pac nobenemu ne verjamete.
    Pa naj za vas merijo vse kar se zmerit da. Pa da imamo vsi vpogled v te podatke.

    Iz avdio posnetka je razvidno da je nekdo od Eko-kroga malo paranoicen in z povzdigovanjem glasu precej konflikten. Na ta nicin si na zalost ustvajrate nasprotnike in ne partnerjev. In vi potrebujete partnerje in ne nasprotnikov, ker z ustvarjanjem konfliktov ne boste nikamor prisli. Ta minister je nov in zavedati bi se morali, da prvi vtis lahko naredis samo enkrat. In ravno to je predvidevam zelel videti, zato ste tudi bili sami. Ne konfliktnezi ne politiki vam pac ne koristijo v bistvu vam skodijo. Minister se je slisal zelo zagret za resevanje problema in ne za ustvarjanje konfliktov.

    Pa se tole
    Po glasu sodec g.Macerl na sestnku zahteva nekaj, kar ga potem lastna odvetnica ce se ne motim iz Odvetni[ke pisarne :eferin poklopi. Oprosti ta je pa osnovno[olska . To se morete prej zmenite kaj hocete doseci, kak[no linijo boste vlekli ne pa da se celo minister referira na vaso odvetnico.

    Najbolj fenomenalno neumno se mi pa zdi kako bi lahko vi dajali komentraje na dokument ki ga niste niti videli, kar je Macerl dobro povedal.
    To da pa ze naprej diskreditirate dokument ki ga ne poznate , pa se mi ne zdi primerno, ker v bistvu ne veste kdo ga je pisal in spet sami ustvarjate paranojo. Minister ima tudi svoje ljudi v kabinetu, ki lahko gredo od A do Z.
    Ko bo dokument predstavlje s strani Pahorja, ga vprasajte, kdo ga pa je sestavil, ne pa da se zaletavate v zid.

    Se pa strinjam da bi podatki morali biti podatki v celoti javno dostopni. Do zadnjega grama.

    Samo da se to spomnite skoraj leta 2011, da zelite podatke za leto 2005 to je pa malo diletantsko. Pa tudi tole kar ti pravis ni ravno iskreno. Da trdis da jih nacrtno skrivajo se mi zdi spet malo paranoicno. Ce kaj taksnega trdis potem dajte dokaze na mizo in bodo odleteli vsi od direktorja ARSO pa do zadnjega uradnika ki je te podatke skrival. Garantirano.

    Mene briga leto 2005, ko niso sezigali odpadkov, vsi vemo da so imeli tezave s filtri in da je bilo na trenutke kot da bi dimno bommbo spustil po Zasavju in me res zanima kater junak bi znal to zmeriti.

    Ampak prosim, zdaj imajo dovoljenje, pa monitoring, in se mi ne zgovarjat da ni podatkov v casu ko sose\igajo odpadke. Naj dajo vse podatke na plano, pa pika.

Komentarji

/** * mailchimp pop-up */