Štafeta norosti

Iz Ravenske vasi je ob 6.45 proti Ljubljani krenila Štafeta norosti. Na železniški postaji je štafeto prevzel učenec Urh Macerl. Urh živi v Ravenski vasi, ki leži nad višino Lafargevega dimnika. Štafeto je predal skupini zasavskih zdravnikov, ki so jo ponesli do športnikov in naprej do ostalih.

Doktor Novak bere izjavo za javnost
Doktor Novak bere izjavo za javnost. V ozadju štafeta.

Ob 7h je pred skupino protestnikov na železniški postaji Trbovlje zasavski zdravnik Franc Novak prebral naslednje pismo:

Spoštovani,
V juniju 2009 so zdravniki in farmacevti Zasavja zaradi spoznanj iz študije “Zdravje za Zasavje” na župane in svetnike vseh treh zasavskih občin naslovili Pismo pobude in podpore. Pismo pa je bilo poslano tudi na Urad predsednika RS, Predsednika vlade RS, predsednika državnega zbora, predsednika državnega sveta, Ministrstvu za zdravje RS, Ministrstvu za okolje in prostor RS, Agenciji za okolje in prostor RS in medijem.
Dovolite, da ga danes preberem tudi tu.

Zasavski zdravniki in farmacevti pri svojem delu že več let opažamo, da se dviguje število obolelih zaradi raka in kroničnih bolezni dihal. Spraševali smo se, ali je teh bolezni v Zasavju res več kot drugje v Sloveniji. Z zanimanjem smo pričakovali rezultate analize, ki sta jo opravila Zavod za zdravstveno varstvo Ljubljana in Ministrstvo za zdravje RS. Žal so se potrdile naše bojazni, da smo prebivalci v Zasavju bolj ogroženi.

Analiza je verodostojna in ji ni mogoče očitati pristranosti.

Zasavski zdravniki in farmacevti smo zelo zaskrbljeni nad rezultati analize, ki je pokazala, da imajo prebivalci Zasavja veliko večje tveganje, da zbolijo za rakom. Naši otroci najmanj 2,2 x pogosteje obolevajo za kroničnimi obolenji dihal. Oboje skupaj prispeva k večji zgodnji umrljivosti naših krajanov glede na slovensko povprečje. Analiza je dokazala, da je v veliki meri za to odgovorno močno onesnaženo okolje, v katerem delamo in živimo. Podatki nakazujejo tudi na razlike znotraj Zasavja, saj imajo prebivalci v okolici večjih industrijskih obratov večje tveganje za nastanek rakastih obolenj kot prebivalci, ki niso neposredno v bližini industrijskih con.

Posledice onesnaženosti bivalnega in delovnega okolja se deloma kažejo takoj (pogostejša obolenja dihal) in na dolgi rok, ko so prebivalci izpostavljeni onesnažilom, ki se v okolju kopičijo več let in celo desetletja (pogostejša rakava obolenja).

Ob takih podatkih, ki izhajajo iz študij opravljenih s strani priznanega zavoda, zasavski zdravniki in farmacevti ne moremo biti tiho in ob strani spremljati hude bolezni, za katerimi naši pacienti obolevajo pogosteje kot drugi prebivalci Slovenije. Naši pacienti niso in ne smejo biti drugorazredni državljani, saj je ena od osnovnih človekovih pravic tudi pravica do bivanja in dela v čistem okolju.

Ob teh rezultatih, ki so porazni za Zasavje, se čudimo, kako lahko država izdaja dovoljenja za še večje onesnaženje okolja, saj je ta ista država z Ministrstvom za zdravje sodelovala pri projektu »zdravje za Zasavje«, ki je evidentno pokazal ogroženost in obremenjenost tega dela Slovenije.

Zato Vas pozivamo, da s skupnimi močmi ustrezno ukrepate na lokalnem in državnem nivoju in tako skušate zaustaviti nadaljnje hudo onesnaževanje naše regije. Menimo, da je potrebna Vaša javna podpora vsem aktivnostim, ki bi privedle k čistejšemu in zdravju neškodljivemu okolju, v katerem bomo vsi skupaj zdravo živeli.

In kakšen je bil odgovor? Našo pobudo so obravnavali na Občinskem svetu občine Zagorje, iz drugih dveh občin pa ni bilo nobenega odziva. Predsednik države dr. Türk in predsednik državnega zbora dr. Gantar sta nam sporočila, da sta seznanjena z vsebino, predsednik vlade g. Pahor in obe Ministrstvi ter Agencija pa so nas ignorirali. Prav tako ni nobeden od naših poslancev v državnem zboru postavil javnega vprašanja o tem problemu, niti ni sodeloval na javnih srečanjih na to temo. Ali smo jih volili le za to, da zastopajo interese svojih strank in v njihovem ozadju verjetne interese kapitala? Ali zato, da zastopajo tudi interese okolice, iz katere izhajajo?
A mi dihamo ta zrak in vdihujejo ga naši otroci in vdihujejo ga še bolj delavci, ki so v neposredni bližini tega tehnološkega procesa. Kdo bo čez leta dajal odgovor, ko bomo ali bodo ocenjevali posledice na zdravju vas, ki ste tik ob izvoru onesnaženja, zdravju naših otrok in tudi našemu zdravju?
Če bi bila res politična volja tako velika, bi bila zakonodaja za kontrolo onesnaževanja okolja drugačna in tudi tega in takega dovoljenja za sosežig (oz. bolj konkretno sežig) ne bi bilo.
In počasi verjetno popusti tudi potrpežljivost ljudi. Da porabim že izrečen citat:
Norost s sežiganjem odpadkov v Lafargeu se mora končati takoj. Dost’ mamo!

Štafeta nadaljuje pot proti Ljubljani, kjer jo bomo ob 17h pričakali protestniki. Vse demonstrante pozivamo, da ostanemo glasni, a nenasilni, in da se izogibamo alkohola. Varnost, predvsem prisotnih otrok, moramo imeti vsi vseskozi v mislih!

Poskrbimo, da bodo naši otroci varni, tako na demonstracijah, kot doma!

Gasilska slika v Ravenski vasi
Gasilska slika v Ravenski vasi
Boštjan Pihler izroča štafeto Urhu Macerlu
Boštjan Pihler izroča štafeto Urhu Macerlu
Zdravniška predaja na trboveljskem mostu
Zdravniška predaja na trboveljskem mostu

Slike objavljamo na Facebooku.

19 Responses
  1. en od ekokrogovcev

    slavc pravi:
    “pa ste sigurni da delate prav? kaj pa termoelektrarna, svea zagorje, eti izlake, itd…”

    Da delamo prav smo seveda prepričani. Drugače ne bi toliko časa in truda vložili v to. TET, Svea itd… so seveda tudi probem. Ampak ZDALEČ ne tako velik kot Lafarge. Lafarge trdi, da drugi izpuščajo precej več PRAHU kot oni. In danes minister Žarnič iz listka (ki so mu ga verjetno napisali kar pri Lafargeu) prebral ravno to. Kar je nadvse zavajujoče, saj se mi pritožujemo nad bistveno bolj nevarnimi snovmi kot sta prah ali žveplo… to dvoje je drekec pekec naspram Benzenu ( https://ekokrog.org/2010/10/18/benzenski-rekorder-lafarge/ ) , rakotvornim težkim kovinam, dioksinom, furanom… In ravno te snovi spušča Lafarge v okolje v bistveno večjih količinah kot ostala zasavska (pa tudi slovenska) podjetja.
    Seveda bi bilo fino če bi se znebili tudi prahu, ampak zavedamo se, da je na koncu vendarle treba najti nek kompromis med ohranjanjem narave in zdravjem- naspram delovnim mestom.

    In na tej tehtnici smo nekako še pripravljeni sprejeti prah (in vse probleme, ki jih ta prinaša. Tudi ti problemi niso majhni: pljučne bolezni, črevesne bolezni, srčno-žilne bolezni…) ampak tolikšne količine benzena in težkih kovin je pa le preveč… strah nas je, kaj bo čez 10 ali 15 let. Saj te snovi ne razpadejo in se nabirajo v telesu in naravi dokler ne povzročijo katastrofe!

    Če bi Lafarge prešel na klasična kuriva (recimo kvaliteten premog) bi se sicer povečala količina prahu in žvepla, vendar pa ima po novem Lafarge odžveplevalne in protiprašne filtre (ki jih včasih niso imeli), ki bi bistveno zmanjšali izpust teh v okolje. Še vedno bi ZELO onesnaževali, ampak to je kompromis, ki smo še ga pripravljeni sprejeti, da se ohrani 140 delovnih mest.

    Glede tega, da Lafarge ne bo konkurenčen, če ne bo kuril odpadkov… to je zelo cinično. Prav Lafarge je bil tisti, ki je začel s kurjenjem odpadkov. Potem so mu morale slediti tudi vse ostale cementarne. Sedaj pa jokajo, da ne bodo konkurenčni ostalim in naj vendarle malo potrpimo in umiramo mladi.
    Iskreno se čudijo, ker tega nočemo storiti- ja saj bi oni od tega vendar imeli dobiček- kar pomeni, da naša prezgodnja smrt ne bi bila zaman!

  2. en od ekokrogovcev

    Gledalka: nihče ne ve natančno od česa nastane rak. Pred dnevi sem bral članek, da so znanstveniki odkrili, da nastane izključno zaradi strupov v okolju. Pred tem so taisti znanstveniki trdili, da so bistveni geni… še pred tem, da jih povzroča stres. Po moje pa je kombinacija vsega. Življenje v okolju kot je zasavsko je seveda bistveno bolj stresno kot življenje na tropskem otočku ali alpskih pašnikih.

Komentarji

/** * mailchimp pop-up */