Slovaški kavcijski sistem odlično deluje

Na Slovaškem so kavcijski sistem za embalažo pijač uvedli januarja 2022, o čemer smo že pisali.  Po skoraj dveh letih sistem presega predpisane cilje in avgusta 2023 so že zbrali več kot 90 % pločevink in plastenk.

Zbirajo jih na 3243 vračilnih točkah v trgovinah, uredili pa so še alternativne zbirne točke, kjer se embalaža odda in nameni v humanitarne in druge neprofitne namene. Alternativne zbirne točke so postavljene na mestih večje frekvence ljudi, kot so restavracije v hotelih, podjetja, kjer je zaposlenim na voljo pijača, vodni parki, športni centri, šole, bolnišnice, festivali in drugi javni dogodki. Posebne vračilne točke so tudi v sedmih slovaških narodnih parkih, kavcije tam zbrane embalaže pa so namenjene ohranjanju narave.

Slovaški kavcijski sistem ima v ustanovnih dokumentih zapisano pravico proizvajalcev do uporabe zbranega materiala. Proizvajalci pijač imajo dostop do toliko zbranega materiala za recikliranje, kolikor tega materiala so dali na trg. Na tak način sistem zagotavlja čist in visoko kvaliteten material za embalažo pijač, izpolnjevanje EU ciljev glede vsebnosti reciklirane plastike v novih plastenkah ter zagotavlja kroženje snovi v zaprtih zankah za isti namen: plastenko v plastenko in pločevinko v pločevinko.

Merijo tudi vpliv na smetenje in ugotavljajo, da so pred uvedbo kavcijskega sistema pločevinke predstavljale 20,5 %, plastenke pa 15 % vseh smeti v naravi. Po uvedbi sistema je bilo med smetmi le še 2,2 % pločevink in 3,2 % plastenk.

Potrošniki so s kavcijskim sistemom zelo zadovoljni. 93 % jih meni, da je bila uvedba kavcijskega sistema pravi korak. Redno ga uporablja 82 % ljudi, manj kot 1 % jih pravi, da embalaže ne vračajo. 80 % jih meni, da je kavcija 0,15 eur ustrezna motivacija za vračanje embalaže na vračilno točko, toliko jih je tudi odgovorilo, da jim ustrezajo vračilne točke v trgovinah. Polovica jih embalažo vrača v supermarketih, 15 % pa v manjših trgovinah blizu njihovega doma.

Vir informacij in slik: Správca zálohového systému https://www.spravcazaloh.sk/en/

/** * mailchimp pop-up */