Okoljske zgodbe 15: Živeti brez odpadkov?

Zero Waste je pot, ne cilj.

Epizodo lahko poslušate na Spotify-u in v aplikaciji Google Podcasts, gledate in poslušate pa na Eko krogovem kanalu na Youtubu.

Zero Waste življenjski slog je v zadnjih letih zaživel v gospodinjstvih po vsej Evropi, saj se je več deset tisoč družin odločilo za drugačno potrošnjo, s čimer so korenito zmanjšali količino svojih odpadkov. Nakup izdelkov na rinfuzo, proizvodnja lastne kozmetike ali gojenje lastne hrane so primeri, ki dokazujejo, da si ljudje želijo biti deležniki in proizvajalci, ne le potrošniki, poudarjajo v Ekologih brez meja, od koder prihaja gostja 15. epizode Okoljskih zgodb Katja Sreš. Kako naj zaposleni ženska, moški, oče, mama, otroci “živijo Zero Waste” brez kompliciranja? Da se, le svoje sive celice moramo vklopiti, pravi naša gostja.

Definicija Zero Waste pravi, da gre za “ohranjanje vseh virov skozi odgovorno proizvodnjo, potrošnjo, ponovno uporabo in izrabo izdelkov, embalaže in snovi, brez sežiganja in izpustov v zemljo, vodo ali zrak, ki bi lahko ogrozili zdravje ekosistemov ali ljudi.” Odpadek je za Zero Waste filofozijo preprosto odraz neučinkovitosti sistema. Kaj so rezultati prenosa koncepta Zero Waste v prakso? Kako začeti “Zero Waste življenje”? Pomeni Zero Waste res odpovedovanje? Ali pa ravno obratno – pridobivanje? In nenazadnje, kaj vse se spremeni, ko enkrat spremenimo svoje nakupovalne navade?

Epizodo lahko poslušate na Spotify-u in v aplikaciji Google Podcasts, gledate in poslušate pa na Eko krogovem kanalu na Youtubu.

/** * mailchimp pop-up */