Povratne steklenice v Nemčiji

Dobra praksa za Evropo?

Članek je povzetek pogovora z Tobiason Bielensteinom, vodjem komuniciranja pri GDB.(1) GDB je največji sistem ponovnega polnjenja embalaže pijač v Evropi. Sestavlja ga 180 članov nemških regionalnih blagovnih znamk mineralne vode. Trenutno upravlja z zalogo milijarde kosov embalaže za ponovno polnjenje ter 100 milijonov zabojev, kar predstavlja tretjino vse prodaje mineralne vode v Nemčiji. Povratne steklenice GDB se ponovno napolnijo do 50-krat, kar ustvari letno količino približno 6 milijard polnjenj. Gre za največji sistem ponovne uporabe v Evropi.

Če želimo v doseči cilje evropskega Zelenega dogovora glede podnebne nevtralnosti, bo potrebno zagotoviti kroženje embalaže za ponovno polnjenje, pri čemer lahko steklo igra pomembno vlogo. GDB steklenica za mineralno vodo je ena najbolj znanih blagovnih znamk in simbolov ponovne uporabe v Nemčiji, pozna jo 97 % prebivalcev in je na trgu od leta 1969 dalje. Prejela je številne oblikovalske nagrade in je zaščitena kot evropska blagovna znamka.

Za polnjenje svojih mineralnih vod jo uporabljajo vsi člani GBD sistema, ker je to učinkoviteje zaradi krajših transportnih poti in manj razvrščanja. Od leta 2019 dalje se sistem stabilno širi, pri čemer imajo pomembno vlogo zahteve potrošnikov po trajnostni embalaži. O podobni rasti poročajo tudi sistemi ponovne uporabe v sektorjih sokov in gaziranih pijač. Podobno dinamiko zaznavajo še izven industrije pijač, saj hitro narašča tudi sistem ponovnega polnjenja mleka in jogurtov. Razlog za to je, da večina mladih start-up podjetij svoje, večinoma ekološke izdelke, polni v uveljavljeno embalažo za ponovno uporabo, ki je na trgu že poznana in potrošniki razumejo, kako deluje. Mladim podjetjem to zagotavlja, da so lahko na trgu prisotna že v nekaj tednih.

Zakaj je sistem ponovnega polnjenja v Nemčiji tako izrazito uspešen? Za industrijo pijač v Nemčiji je značilno, da obstaja veliko regionalnih proizvajalcev, ki uporabljajo skupni sistem ponovne uporabe embalaže, ker je to ceneje, kot če bi uporabljali individualne sisteme. Specializirani trgovci na debelo in drobno ustvarjajo učinkovit ‘ekosistem’, ki poganja kroženje embalaže za ponovno uporabo. Takšna struktura je preko več generacij oblikovala izkušnjo potrošnikov, da pijače kupujejo v živilskih ali v specializiranih trgovinah, kjer lahko kupijo tudi zaboje s pijačo. To danes v mestih dopolnjuje še naraščajoče število dostavnih servisov.

GDB je organiziran kot zadruga, kar pomeni, da so člani tudi lastniki podjetja. Razlog za tak uspeh ponovnega polnjenja je tudi upravljalska struktura sistema. Temelji na nizu standardov in pravil, ki dosledno zagotavljajo kvaliteto ter pošteno delitev stroškov in nalog med sodelujočimi v sistemu.

Ob razmislekih za vzpostavitev sistema ponovnega polnjenja GDB svetuje, naj se sistem prilagodi nacionalni strukturi proizvajalcev in trgovcev ter ustreza nakupnim navadam potrošnikov. Osrednji princip ponovne uporabe je, da je preprost za uporabnika in mora biti pošten do vseh partnerjev, ki sodelujejo v dobavni verigi sistema. Za to so potrebni jasni principi upravljanja, sicer sistem na dolgi rok ne bo uspešen.

(1) Reimagining reuse for the circular economy of glass, Verallia, januar 2021
Naslovna fotografija: Pixabay

/** * mailchimp pop-up */