Najlepše so ne prižgane nagrobne sveče

0

V Sloveniji smo leta 2014 porabili 14 milijonov, leta 2020 pa že 16 milijonov nagrobnih sveč.

Od tega se dve tretjini porabi samo ob dnevu spomina na mrtve. Zdi se, da imamo še vedno romantičen pogled na s svečami osvetljena pokopališča. Ne vidimo pa, da svetloba prihaja iz brez števila prozorne, rdeče, belo, vijolično in rumeno obarvane plastike, ki na ta dan prekrije grobove naših najdražjih.

99 odstotkov vse plastike je narejene iz nafte in zemeljskega plina. Del zbranih zbranih nagrobnih sveč pri nas reciklira samo en predelovalec, ki pa ne zmore zadostiti vsem potrebam. V preteklosti smo se že srečali s kopičenjem odpadnih sveč pri komunalnih podjetjih, s požari v začasnih skladiščih in intervenim reševanjem težave s strani države.

Ohišje nagrobne sveče je večinoma izdelano iz polivinilklorida (PVC), manj pa iz polipropilena (PP), polietilena (PE) ali polietilen tereftalata (PET). V večini evropskih držav je izdelano samo iz PP, saj je pričakovati, da bo uporaba PVC v EU kmalu prepovedana. PVC namreč vsebuje velike količine nevarnih dodatkov, kot so ftalati, svinec, kadmij in/ali organokositri. V naravi, na odlagališčih in ob sežigu se te snovi sproščajo v okolje. Ftalati škodujejo zdravju in razvoju otrok, saj motijo delovanje naravnih hormonov, povezujejo pa jih s prirojenimi okvarami pri fantkih, rakom na modih, težavami z jetri in zgodnjim nastopom pubertete pri deklicah – kar je v kasnejšem življenju dejavnik tveganja za raka dojke. Kljub temu so PP sveče za slovenskega potrošnika manj privlačne, saj so manjše, preprostejših oblik in z gladko površino brez sijaja.

Sveče so izdelane iz parafina, ki je nerazgradljiv stranski produkt predelave nafte, pri njegovem gorenju nastajajo delci in strupeni hlapi, podobni tistim iz avtomobilskih izpušnih plinov.

Okoljsko se elektronske sveče ne odrežejo bolje, saj vsebujejo baterije in elektronska vezja, ki jih je težko reciklirati. Na trgu pa so tudi že okolju prijaznejše sveče iz stekla ali papirja ter sveče, ki so namesto iz parafina narejene iz čebeljega voska ali odpadnega olja.

Proizvajalci in prodajalci nagrobnih sveč bodo te dni še posebej aktivno prodajali svoje izdelke. A tudi pri nagrobnih svečah velja, da je najboljši odpadek tisti, ki sploh ne nastane. Sveče lahko naredite sami tako, da uporabite odpadne steklene kozarce. Na vedno več grobovih je videti poslikane žalne kamne. Na spletni strani Sveča manj gori že 47.340 sveč. Tudi letos bo potekala dobrodelna akcija Manj svečk za manj grobov, kjer denar namesto za sveče lahko namenite za nakup medicinskih naprav ter pripomočkov, ki lajšajo in rešujejo življenja. Akcijo Manj sveč za manj grobov lahko spremljate tudi na njihovi Facebook strani.

/** * mailchimp pop-up */