Marjana Fabjan (1943-2022)

Po težki bolezni nas je zapustila Marija Fabjan-Marjana, okoljska aktivistka, ena ustanovnih članic in častna članica društva Eko krog.

Marjana, Trboveljčanka od rojstva 2. oktobra 1943, je v rodnem mestu obiskovala gimnazijo, ter se tudi zaposlila v trboveljskem Rudisu. Tudi po upokojitvi je bila s pronicljivimi opažanji in predlogi na mnogih področjih aktivna v lokalnem in širšem okolju. Znanci in prijatelji smo cenili njeno damsko uglajenost, razgledanost, načitanost in širokega duha. Njena vrata so bila vedno odprta vsem, ki so potrebovali pomoč ali nasvet. Mnogi Zasavčani so se pri njej naučili tujih jezikov, spoštljive komunikacije in sočutja. Mnogi so jo cenili kot iskrivo sogovornico o literaturi, glasbi in filmu. Številni pa so poznali Marjano samo kot drobno urejeno gospo, ki je mnogo let po Trbovljah sprehajala majhno psičko in za vsakogar našla prijazno besedo.

Ko je Lafarge leta 2003 kupil cementarno in kmalu po tem nameraval v njej sežigati odpadke, se je Marjana skupaj z maloštevilnimi drugimi Trboveljčankami, temu postavila po robu. V osamljenem boju so raznašale letake in zbirale podpise proti nečednim nameram francoskega lastnika. Iz tega boja je v povezavi z drugimi skupinami in posamezniki izšel Eko krog, v katerem je dejavno sodelovala kot aktivistka ter dolgoletna blagajničarka.

Z rakom se je spopadala več kot desetletje. Kljub bolezni je dejavno spremljala zadeve do poznih let. Njena krilatica »Dost mam« je postala eno od gesel protesta proti sežiganju odpadkov leta 2010, ki ga je prav tako soorganizirala z ostalimi v Eko krogu in širše.

Čeprav ji je starost prinesla bolezen in smrt mnogih bližnjih, med njimi dobre prijateljice Sande, prav tako članice omenjene skupine Trboveljčank, je upravičeno s ponosom gledala na dosežke okoljskega boja, katerega pomemben del je bila tudi ona. Njena neomajna drža, zanesljivost in veder pogum v okoljskih bitkah sta zgled mnogim generacijam..

Preminila je v sredo, 31. avgusta 2022, v trboveljski bolnišnici. Od družine je za seboj pustila nečakinjo in svakinjo, od dosežkov pa čist zrak v Zasavju. Pogreb bo v ponedeljek ob 15.30 na gabrskem pokopališču.

Marjana, hvala, da si bila, tvoja dela in spomin nate živijo z nami!
/** * mailchimp pop-up */