Odprto pismo ministru Počivalšku

Zadeva: Replika na intervju v Sobotni prilogi, 3. 12. 2016 – odprto pismo

G. minister!

V Sobotni prilogi Dela, 3. 12. 2016, je pod naslovom Inovativnost države pri izmišljanju bedarij je neizmerna (sic!) izšel intervju z vami kot gospodarskim ministrom in članom vlade. V intervjuju ste med drugim izjavili:

Minister Počivalšek govori o ekoteroristih

»Danes lahko takšni ali drugačni ekoteroristi ustavijo projekt gradnje tovarne s tem, da ne podajo soglasja. Vlagatelj ne more nič. Po novem bodo lahko dali le negativno mnenje, investitor pa bo lahko vodil postopek naprej. Nato bo neki vladni organ arbitriral med gospodarsko koristjo in … /…/
Neki organ bo torej arbitriral, danes pa se neka skupina odloči in onemogoči gradnjo. V Trbovljah so zaprli cementarno, čeprav je imela gradbeno dovoljenje in so zadostili vsem ekološkim standardom. Nihče ne upa govoriti o tem. To je bedarija v okolju, kjer je 24-odstotna brezposelnost.
«


Ker v intervjuju nastopate kot predstavnik vlade, odgovoren za gospodarstvo, torej kot resna in odgovorna oseba, ki polaga gospodarske tirnice za prihodnost, vas (1) pozivamo, da namesto slepomišenja o nekih imaginarnih ekoteroristih raje povsem konkretno in jasno poimenujete te ljudi oziroma organizacije (saj nismo v gostilni). Gre vendar za našo skupno prihodnost! Vsi mi moramo vedeti, koga se je potrebno bati, kdo je terorist …

Mi smo vam, gospod minister, pri konkretnem imenovanju ekoteroristov lahko v določeni meri v pomoč, kajti dodobra smo spoznali teroriziranje ene izmed tovarn. Povrhu gre še za tujca – ki si dovoli terorizirati Slovence! S črnimi gradnjami je posegal v slovenski prostor (kasneje je za to moral plačati kazen). Z izpusti iz svojega dimnika je leta in leta prekomerno zastrupljal celo regijo, pri tem pa skrbel, da velika večina podatkov o tem, kaj spušča skozi dimnik in kakšna je kakovost zraka v okolju, ni prišla v javnost. Ali ni opravljal meritev (tudi za to je moral plačati kazen) ali pa je skrival rezultate opravljenih meritev. Ves ta čas je v peč metal hudo umazano in zato poceni gorivo, za uporabo katerega, kot se je pozneje izkazalo, nikdar ni imel pravne podlage. S svojim terorjem je v nekem trenutku tako razjezil ljudi, da se jih je tri tisoč odpravilo protestirat v Ljubljano pred sedež vlade. Kot se za veliko ribo spodobi, je pri marsikomu požel strahospoštovanje. Iz rok so mu jedli številni sprevrženi slovenski strokovnjaki in politiki. Ti so ga s pomočjo »znanstvenih« in političnih metod javno prikazovali kot neškodljivega dobrotnika ter mu poskušali tlakovati uspešno pot naprej. To tlakovanje poti pa se najuspešneje izvaja ravno z zanj ugodnimi spremembami zakonodaje. Nekaj o teh spremembah ste povedali tudi v intervjuju za Delo.

Mi smo torej povedali konkretno, kakšno teroriziranje nas moti. (2) Sedaj pa vas, gospod minister, z vso resnostjo pozivamo, da nam razložite, kako državljani, ki že 12. leto odpravljajo napake do kapitala ponižnih državnih inštitucij, da bi živeli v normalnem okolju, lahko veljajo za teroriste.

Eko krog gradi na argumentih, transparentnosti in resnični znanosti. Za vsakim dopisom in za vsem, kar smo objavili, trdno stojimo. Za razliko od vas, gospod minister, verjamemo v pravni red Republike Slovenije, ki je zaenkrat naravnan tako, da je lahko ustavil nadaljnje teroriziranje s strani francoskega Lafargea. Verjamemo pa tudi v kavzalnost (vse je posledica nečesa in hkrati vzrok nečemu drugemu), zato (3) vas, gospod minister, pozivamo, da slovenski javnosti iz ozadja na plan postavite vzrok za vašo javno izrečeno laž:

»V Trbovljah so zaprli cementarno, čeprav je imela gradbeno dovoljenje in so zadostili vsem ekološkim standardom.«

Oziroma, če smo še konkretnejši, gospod minister, kaj in koliko je dal Lafarge Cement, da ste se pripravljeni javno lagati v njegovo korist?

Prosimo za pojasnila oziroma odgovore na vse tri pozive.

Dodajamo še to. V intervjuju ste veliko povedali o vaši viziji gospodarstva ter o vlogi države in javnosti v njej. Marsikaj od povedanega je v popolnem nasprotju z našim razumevanjem razvoja sodobne, kultivirane družbe. Tako zelo v nasprotju, da se nam zdi naslov intervjuja ravno pravšnji: »Inovativnost države pri izmišljanju bedarij je neizmerna«. S tem, da ste vi »država« oziroma državna stran – saj ste minister.

Namesto zaključka pa naslednje opozorilo. Daleč največ škode na tem svetu je zagotovo povzročila skorumpirana naveza politike in kapitala. Tej navezi tudi terorizem ni tuj. Zaenkrat nam Google, če skupaj vtipkamo besedi »cementarna« in »terorist«, vrne naslov Francoski Lafarge v Siriji sodeloval tudi z Islamsko državo. Ni nam znano, koliko odstotna brezposelnost je v tistem delu Sirije – morda je po vaših merilih takšno sodelovanje s predstavniki trenutne »lokalne oblasti« celo sprejemljivo.

S spoštovanjem,

Uroš Macerl, predsednik društva Eko krog

V vednost:
– Predsednik vlade dr. Miro Cerar
– Varuhinja človekovih pravic RS
– Mediji

Komentarji

/** * mailchimp pop-up */