Trije dogodki v Ljubljani

V Ljubljani vas vsak dan do konca tedna čaka okoljski dogodek. Vabljeni ste na današnjo projekcijo filma Ekonomija sreče in na Balkanski anarhistični sejem knjig, ki ga bosta v petek in soboto prav tako spremljali srečanji, povezani z okoljskim aktivizmom.

Projekcija filma Ekonomija sreče bo potekala že v četrtek, 23. maja 2013, ob 19h, v Trubarjevi hiši literature na Stritarjevi ulici 7 (med Tromostovjem in Mestno hišo). Projekciji bo sledila razprava z Marjano Kos in “našim” Zoranom Jurijem Tomsitsem. V napovedniku pravijo:

Društvi Focus in Humanitas v okviru kampanje Dovolj in serije predavanj Kriza rasti pripravljata projekcijo dokumentarca Ekonomija sreče (2011), ki prikazuje prizadevanja vlad in velikih podjetij po neprestani rasti globalnega trgovanja na eni ter upor ljudi proti tem politikam na drugi strani; po ogledu filma bo sledila razprava z Marjano Kos in Zoranom Jurijem Tomsitsem.

Projekcija filma bo potekala v okviru serije predavanj Kriza rasti, katere glavni namen je odpreti vprašanje, ali je nenehna gospodarska rast, ki ima številne posledice – neenakomerno delitev dohodkov, brezposelnost, onesnaževanje, družbeno segregacijo ipd. – res najbolj primerna pot.

Opomnik na Facebooku: www.facebook.com/events/259770717501283.

Balkanski anarhistični sejem knjig

Balkanski anarhistični sejem knjig (BASK) bo svoji okoljski srečanji gostil konec tedna. V petek, 24. maja 2013, bo tako ob 16h v Galeriji Alkatraz na Masarykovi 24 (blizu železniške postaje, Metelkova) potekala okrogla miza z naslovom “Svetlozelena vs. temnozelena, liberalna vs. radikalna ekologija“:

Tekom prvega dneva BASK-a bomo podali kratek uvod in nato povabili k širši debati udeleženk in udeležencev delavnice, s ciljem medsebojnega spoznavanja, izmenjave izkušenj ter iskanja stičnih točk vseh odtenkov zelene. Dotaknili se bomo prepleta ekoloških in feminističnih tematik ter, seveda, dregnili tudi ob za marsikoga neprijetno temo: (ne)nasilje – kako in ali sploh ločevati nasilne od nenasilnih strategij in taktik.

Časa za konkretno ukrepanje s ciljem preprečevanja katastrofičnih scenarijev je malo, zato je nujno, da se spoznamo in poiščemo skupne točke za gradnjo bodočega sodelovanja.

Vabljeni: vsi aktivisti in aktivistke za pravice narave, živali, permakulturisti, profesionalni in amaterski ekologi.

Opomnik na Facebooku: www.facebook.com/events/103696716504935.

Na bližnji lokaciji, v Monoklu, se v soboto, 25. maja 2013 ob 11h na BASK-u prične še dvourno srečanje “Prakse radikalne ekologije na območju nekdanje Jugoslavije (in širšega balkanskega prostora)“. Iz napovednika:

1. del: Odprt prostor za predstavitev iz izmenjavo naših aktivističnih izkušenj. Da bi zagotovili prostor za vse, naprošamo, da za svojo predstavitev vzamete največ 10 minut. Potrjene predstavitve: akcijska skupina DGR Slovenija: izhodišča, cilji, strategija.

2. del: Balkan / Ex-YU kot prostor za skupen strateški nastop radikalnih zelenih pobud. Prednosti in slabosti oblikovanja skupne platforme, vizija, akcijski načrt in njegova konkretizacija.

Opomnik na Facebooku: www.facebook.com/events/331442996959258.

Med drugim utegnejo na teh dveh srečanjih odpreti tudi več kot aktualno temo organiziranega protesta proti Monsantu ali kakšno drugo perečo temo.

Povratna karta za vlak od Zagorja do Ljubljane stane 8,08 EUR, udeležba na vseh treh dogodkih je drugače brezplačna. Vabljeni!

Komentarji

/** * mailchimp pop-up */