Proti privatizaciji vodnih virov

Voda je človekova pravica

Kot poroča Val202, se pripravlja evropska direktiva, ki bi (tudi tujim) podjetjem in multinacionalkam omogočala upravljanje z vodnimi viri. Uradno je Republika Slovenija direktivo že podprla, brez javne razprave.

Vabimo vas, da podpišete evropsko državljansko pobudoVoda in komunalna ureditev sta človekova pravica! Voda je javna dobrina in ne blago!“. Podpišete jo lahko tudi v živo, v soboto, 23. februarja 2013, na zagorski tržnici med 8h in 12h. (Pozor, vedeti morate tudi številko osebnega dokumenta.)

Evropska komisija se glede nameravane liberalizacije oskrbe z vodo sicer “vleče ven” s teoretiziranjem, da predlagana direktiva ne bi povzročila prisilne privatizacije oskrbe z vodo, ko pa je vendar vsakomur jasno, da tudi navidez neprisilna, potuhnjena privatizacija, vodi v smer nadvlade kapitala na še enem življenjsko pomembnem področju. O tem je poročal Radio Študent v oddajah Usihajoči javni vodni viri (15.02.13) in O privatizaciji pitne vode (13.02.13) – obe sta vredni poslušanja.

Poleg že omenjenega prispevka Smo na pragu privatizacije vode? (Val 202, 6. februar 2013) priporočamo še članek Privatizacija narave (Večer, 20. februar 2013).

Po Evropi, npr. v Avstriji, je ta tema vroča že dalj časa. Organizirana je spletna stran Right To Water, kjer objavljajo novice in štejejo podpise; ne gre zgolj za navadno peticijo, pač pa za uradno “evropsko državljansko pobudo“. “Državljanske pobude” so državljanom EU na voljo šele manj kot leto, in tale o vodi bo očitno prva z več kot milijon podpisov. Besedilo pobude je naslednje:

Evropsko komisijo pozivamo, da predlaga zakonodajo, ki bo izvrševala človekovo pravico do vode in komunalne ureditve, kot jo priznavajo Združeni narodi, ter bo spodbujala zagotavljanje vode in komunalne ureditve kot osnovne javne storitve za vse.
Zakonodaja EU naj od vlad zahteva, da zagotovijo in priskrbijo vsem državljanom zadostno količino čiste pitne vode in komunalne storitve. Zahtevamo:

  1. naj bodo institucije EU in države članice obvezane zagotoviti, da vsi prebivalci uživajo pravico do vode in komunalnih storitev;
  2. naj oskrba z vodo in upravljanje vodnih virov ne bosta predmet “pravil o notranjem trgu” in naj bodo storitve za rabo vode izključene iz liberalizacije;
  3. naj EU poveča svoja prizadevanja za doseganje splošnega dostopa do vode in komunalnih storitev.

V Sloveniji podpise organizirano zbira sindikat SKVNS. Dodatna pojasnila vam lahko nudimo v soboto na zagorski tržnici (dogodek na Facebooku). Podpišete lahko na tržnici, lahko pa tudi podpišete prek spleta.

Treba je storiti vse, da ne bomo čez nekaj let v Sloveniji javno dostopno vodo videli samo takrat, ko bodo na državljane usmerili vodni top! Za začetek v soboto na tržnici!

1 Response

Komentarji

/** * mailchimp pop-up */