Nedovoljeno odlaganje odpadkov pri Brišah

Kot poroča Radio Kum, so neznanci na IGM-ovo deponijo Lipovški vrh pripeljali smeti, med njimi celó strelivo. Prisebni občan je obvestil pristojne organe.

IGM svoje deponije pri Brišah očitno ne nadzoruje. Že v zapisniku KS Mlinše-Kolovrat najdemo opis šoka, ki ga je doživel direktor Šabanovič, ko je videl fotografije svoje deponije, čeprav – kot znajo vodstva gradbenih podjetij to lepo povedati – “vse poteka skladno z rudarsko in okoljsko zakonodajo“. Avgustovsko Delo piše o sumu krajanov, da pod peskom kamnoloma zakopavajo nedovoljene odpadke (Delo, 2. avgust 2011). Lični modri sodi z neznano vsebino so domnevno “rezultat šaleško-štajerske naveze”, pravi isti vir.

Sodu (pa ne modremu) so izbili dno dogodki tega tedna, ko so krajani že v petek opazili neprimerne dovoze smeti s tovornjaki in o tem obvestili okoljskega inšpektorja. Krajan Drago Arh za Radio Kum poroča, da je v soboto smeti v pokriti prikolici pripeljalo še črno terensko vozilo, nakar sta naključna lokalna sprehajalca med smetmi opazila celo večje količine streliva, od bogve kakšnih rabot.

Policija primer preiskuje, zagorski župan Švagan pa je udaril po mizi in od Ministrstva za okolje zahteval odpravo okoljevarstvenega dovoljenja za vnos umetno pripravljene zemljine za sanacijo kamnoloma Lipovški vrh:

»Glede na pritožbe občanov in fotografije, ki so jih posredovali, se odpadki na deponijo ne odlagajo v skladu z izdanim dovoljenjem, na kar smo (IGM) opozarjali tako okoličani kot tudi občina Zagorje ob Savi. Ne glede na opozorila, se nepravilno odlaganje nadaljuje. Stanje za okoličane postaja nevzdržno, zato vas kot župan pozivam, da začnete postopke za odvzem okoljevarstvenega dovoljenja.«

Prekupčevalci z odpadki so v Zasavju očitno našli svojo obljubljeno deželo. Rudniški rovi, cementne peči, kamnolomi, ustrezno socialno okolje – it must be Christmas! Školjka Chlamys se obrača v grobu. OK, se obrača v peči, ista stvar.

Komentarji

/** * mailchimp pop-up */