Kavcijski sistem bodo kmalu dobili še na Češkem

Tudi na Češkem komunalno gospodarstvo nasprotuje vzpostavitvi kavcijskega sistema. Češko ministrstvo, pristojno za okolje, se je zato odločilo testirati, koliko plastenk zdaj dejansko pride do reciklerjev. 100 plastenk so opremili s sledilno tehnologijo. Rezultati so pokazali, da se jih v rumenih zabojnikih ločeno zbere zgolj 75 %, možnost dejanskega recikliranja pa ima le 58,9% vseh prodanih plastenk, ki kot odpadek prispejo v sortirnice. “Ob predpostavki, da bodo vse plastenke od tam poslane v recikliranje in ne v energetsko predelavo,” pravi Petr Hladík, češki minister za okolje. Povedal je še, da bo Češka kavcijski sistem dobila v kratkem.

“Izkazalo se je, da ne drži glavni argument nasprotnikov kavcijskega sistema, da obstoječi sistem z rumenimi zabojniki dobro deluje,” je dodala Soňa Jonášová, ustanoviteljca Inštituta za krožno gospodarstvo.

Kako so se gibale plastenke, opremljene s sledilno tehnologijo?

  • po treh mesecih je samo četrtina plastenk prispela v recikliranje, rezultati testa so pokazali, da se jih zgolj malenkost več od polovice dejansko tudi reciklira
  • 19,3 % jih je prispelo v sortirnice reciklažnih centrov
  • 39,6 % plastenk več mesecev ostane v sortirnicah ali začasnih skladiščih
  • 11,8 % jih konča na odlagališčih ali v sortirnicah pred odlaganjem
  • 4,3 % jih konča na drugih lokacijah (narava, bencinski servisi, parkirišča ipd)
  • 25 % jih konča izven rumenih zabojnikov
  • vsaka deseta plastenka je poslana v tujino, najpogosteje v recikliranje (Slovaška, Francija)

Kako so se odzvali v češki Zbornici komunalnega gospodarstva? Pravijo, da sledilna tehnologija, ki jo je uporabilo ministrstvo, ne bi smela biti odložena v zabojnike za ločeno zbiranje. Ministrstvo jim je zagotovilo, da to ne drži, uporabili so namreč sledilno tehnologijo, ki se v svetu pogosto uporablja za sledenje različnim tokovom odpadkov.

Poročanje čeških medijev:

https://ct24.ceskatelevize.cz/clanek/domaci/z-vytridenych-pet-lahvi-se-dostane-k-recyklaci-priblizne-polovina-proti-zalohovani-jsou-350001

https://www.ekonews.cz/ministerstvo-vypustilo-sto-petek-se-sledovacim-zarizenim-na-recyklaci-jich-zatim-dosla-petina/

https://www.idnes.cz/ekonomika/domaci/mzp-pruzkum-pet-lahve-experiment-zalohovani.A240610_092043_ekonomika_rie

/** * mailchimp pop-up */