Dokumentarna serija “Prašna dežela?”

To in naslednjo soboto zvečer si bomo na I. programu TV Slovenija lahko ogledali dokumentarno serijo “Prašna dežela?”, scenaristke Katje Stamboldžioski in režiserja Primoža Meška. Serija je bila delno posneta tudi v Zasavju.

Iz napovednika za prvi del, ki bo na sporedu v soboto 15. oktobra ob 21:40:

Slovenija je onesnažena s prašnimi delci in presega dovoljene mejne vrednosti, ki jih zahteva evropska zakonodaja. V oddaji smo preverili, kakšno je stanje po Sloveniji, ali so razlike med slovenskimi mesti opazne in kateri so glavni viri tega onesnaženja. V velikih mestih je to zagotovo promet. Izpostavljenost prašnim delcem pa zelo slabo vpliva na zdravje ljudi, ki živijo v tem okolju. Prašni delci namreč povzročajo vnetje dihal, hkrati pa nosijo v sebi težke kovine, ki okvarijo celice.

Še napovednik za drugi del, ki bo na sporedu v soboto, 22. oktobra 2011:

Slovenija spada med države s čezmerno onesnaženostjo s prašnimi delci, kar pa pomeni veliko tveganje za zdravje ljudi, ki so tem delcem izpostavljeni. Delci najprej vplivajo na dihala, kjer povzročajo vnetje, lahko pa prodrejo tudi globlje in povzročajo srčnožilne bolezni. Ocenjujejo, da v Ljubljani letno umre približno 300 ljudi zaradi izpostavljenosti prašnim delcem. Nove raziskave pa ugotavljajo, da nanodelci prehajajo še globlje, vendar vpliv na zdravje še ni dokončno raziskan.

Vabljeni k ogledu!

Dodatek 23. oktobra 2011: oddajo si lahko ogledate tudi v arhivu TV Slovenija, na voljo sta 1. del in 2. del oddaje.

Komentarji

/** * mailchimp pop-up */