Navodila za jutri

Jutri na protest v Ljubljano potuje ogromna množica Zasavčanov. Mnogi potujejo z avtobusi, vlakom in osebnimi avtomobili, naši študentje in zaposleni ter somišljeniki z vseh strani Slovenije pa nas čakajo pred vlado.

Iz Ravenske vasi bo izpred gasilskega doma navsezgodaj zjutraj krenila “Štafeta norosti“, ki jo bomo predali premierju popoldne. Ob 7h bo na parkirišču železniške postaje Trbovlje kratek nagovor, nakar krene štafetni tek po začrtani trasi.

Ob 16.30 se bo štafeta ustavila pred Francoskim veleposlaništvom v Ljubljani, da bo v simbolnem smislu prisostvovala tričlanski delegaciji (Uroš Macerl – Eko krog, Nasta Doberlet – Civilna iniciativa Trbovlje, Matjaž Švagan – Občina Zagorje ob Savi), ki bo francoski veleposlanici Nicole Michelangeli predala pismo Zasavčanov. Za ta dogodek ni mišljena širša udeležba ljudi.

Iz avtobusa bomo okoli 17h izstopili na postajališču pri Drami in po Gregorčičevi cesti krenili proti mestu protesta. Sprva smo se mislili izkrcati blizu Erjavčeve, a zdaj je to spremenjeno – na Erjavčevi ne bo nič, kljub temu, da smo jo označili v letaku za gospodinjstva.

Promet ni zaprt, zato skušajte ostati na pločnikih in pazite na svojo varnost. Za varnost bodo skrbeli tudi redarji v označenih brezrokavnikih. V primeru kakršnih koli težav se najprej obrnite na redarje. Če se izgubite, pokličite telefonsko številko, ki jo boste dobili napisano na listih poleg zemljevida.

Program začne godba združenih zasavskih glasbenikov, nadaljujejo Loški glas in govorniki. Nato je na programu skupina Orlek in ob približno 17.30 uri sprejem zasavske štafete na njenem cilju in predaja štafete s sporočilom premierju.

Za mnoge od nas bo to edina priložnost, da nas bo premier slišal v živo, zato mu jasno in glasno skupaj povejmo, da se mora ta norost s sežiganjem odpadkov v Lafarge Cementu Trbovlje končati TAKOJ! Vsak dan zavlačevanja lahko pomeni dodatne kilograme hudih onesnažil v okolju, posledice česar bomo trpeli mi in naši otroci. Razumevajoč voditelj bo prisluhnil ljudstvu in ljudstvo si bo njegovo odločitev, kakršna koli že bo, dobro zapomnilo.

Časopis Dost' mamo

Vsi organizatorji še enkrat poudarjamo, da s protestom ne želimo zaprtja cementarne, kot javnost prepričujejo in svoje delavce strašijo, vodilni iz Lafarge Cement Trbovlje. Naš cilj je, da cementarna preneha s sežiganjem odpadkov in začne uporabljati čistejša goriva. Trditev vodstva cementarne, da sosežig pomeni dodatna delavna mesta tudi ne drži, saj jih cementarna tekoče ukinja že vse od prevzema leta 2002. Vse to smo tudi zapisali v zloženki Dost’ mamo (PDF, 732 KB), ki so jo prejela vsa zasavska gospodinjstva.

Prireditev se zaključi od 18. uri. Avtobusi nas bodo počakali na postajališču pri Drami, torej tam, kjer so nas odložili. Vkrcajte se na prvi avtobus, ki vam ustreza in ne čakajte na tistega, s katerim ste prišli. Na avtobusih bodo označena imena krajev, kamor peljejo (Zagorje, Trbovlje, Hrastnik). Cesto moramo hitro sprostiti, zato Zagorjani z mesta protesta krenejo prvi – avtobusi za Zagorje odpeljejo ob 18.20. Protestniki iz Trbovelj in Hrastnika počakajo na mestu prireditve okoli 20 minut, nato krenejo proti postajališču. Odhod za Trbovlje in Hrastnik je ob 18.45. Zamudnikov ne moremo čakati, bodo že dobili štop.

Udeleženci bodo prejeli in pripeli brezplačne priponke. Na kraju protesta bo po želji tudi možno donirati denar društvu Eko krog. Donatorjem 15 EUR ali več se bomo zahvalili z majico, natisnjeno za to priložnost.

Protest bo miren, udeležile se ga bodo tudi družine z otroki, zato prosimo, da se na protestu vzdržite nasilja, pitja alkohola in spolnih odnosov.

Zmagali bomo!

16 Responses
  1. Robert

    Pino, teb očitn marsikaj ni jasno! Lafarge nikol ni kuril nafte, temveč Mazut. Mazut je pa vsa preostala svinjarija, ki nastane med izdelavo nafte, bencina, propana, butana…
    Sicer, pa kot alternativno gorivo lahko služi tudi biomasa (beri lesni sekanci), ki jo že v velikih količinah uporabljajo v TE-TO Ljubljana (menda 20% vsega kar pokurijo) in so kar lepo zmanjšali izpuste na ta račun (http://www.te-tol.si/index.php?sv_path=2455,2468) poleg tega pa se kuri tudi indonezijski premog, ker je edini, ki zadostuje standardom o izpustih. Kolikor vem, je to v planu tudi za TET in ne vem zakaj to ne bi bilo dobro tudi za Lafarge.

  2. Pino

    davkoplačevalka a ti hodis po zasavju umazana. Nosis perilo susit v ljubljano al v kranjsko goro? Ma dejte nakladat brez veze. Sedaj je to moderno, da neki vpijete, pred dvemi leti ste pa vsi sinfal eko krog.
    Pa treba je tistega, ki misli drugace koj potolct ker ni nas….

Komentarji

/** * mailchimp pop-up */