Izjava za javnost – Oktober 2009

Ob inšpekcijskem zaprtju trgovskega centra Merkur v Vižmarjih, ker njegovi prostori nimajo uporabnega dovoljenja, je okoljski minister Karel Erjavec podprl ukrep svoje resorne inšpekcije rekoč, da zakon velja za vse enako. Predsednik uprave Merkurja Bine Kordež pa je ministru odgovoril, da je v Sloveniji veliko objektov z resnimi tehničnimi napakami, pa tako skrajnega ukrepa pri drugih podjetjih nismo zabeležili.

Zasavčanke in Zasavčani ogorčeno opozarjamo na lažnivost ministrove izjave ter na tragično resničnost izjave direktorja Merkurja. Kajti na isti dan, kot je okoljska inšpekcija zaprla in zapečatila Merkur, je francoski Lafarge Cement v Trbovljah zagnal proizvodnjo, pa čeprav za to nima potrebnega okoljevarstvenega dovoljenja, kot tudi ne uporabnega dovoljenja za sežig odpadkov. Pred tem je ta francoska cementarna od aprila do septembra brez okoljskega dovoljenja in prav tako brez uporabnega dovoljenja že sežgala na tisoče ton nevarnih odpadkov. Tudi samo infrastrukturo za sežig odpadkov je Lafarge Cement postavil brez gradbenega dovoljenja, na črno, a so mu okoljski inšpektorji pogledali skozi prste. Prav tako ti isti okoljski inšpektorji, kljub prijavam prizadetih prebivalcev Zasavja, kar štiri leta niso opazili, da Lafarge Cement ne opravlja z zakonom predpisanih trajnih meritev emisij. In tako dalje.

Skratka, Zasavčanke in Zasavčani smo zgroženi nad cinizmom ministra Erjavca, saj smo v Zasavju vsakodnevno priča temu, da slovenska zakonodaja velja le za slovenske fizične in pravne osebe, ne velja pa za tujce. In to ne glede na kolateralno škodo, ki jo tuja podjetja z nespoštovanjem zakonodaje povzročajo. V primeru Lafarge Cementa smo kolateralna škoda poleg degradiranega okolja tudi ljudje, saj emisije iz te francoske cementarne brezkompromisno terjajo svoj visok smrtni davek.

Na koncu na ministra Erjavca naslavljamo naslednji javni vprašanji:
1.    Katera odločba in katera uporabna dovoljenja dovoljujejo današnje obratovanje Lafarge Cementa?
2.    Katere emisijske mejne vrednosti veljajo za Lafarge Cement danes in kje so zapisane?

Aktivisti Eko kroga

Komentarji

/** * mailchimp pop-up */