Lafarge cement se je umaknil iz sodne bitke

Vir: Indirekthttp://www.indirekt.si/novice/slovenija/120428
Že konec prejšnjega leta je minil 30-dnevni rok, ki ga je imelo trboveljsko podjetje Lafarge cement za vložitev tožbe proti medijsko najbolj izpostavljenemu in zato zanje najbolj problematičnemu aktivistu društva Eko krog, Boštjanu Pihlerju.

Poročali smo že, da je Lafarge cement lani pri Okrajnem sodišču v Trbovljah zahteval, da to Pihlerju prepove dajanje izjav o podjetju. Odredba je začela veljati konec novembra 2008, bila pa naj bi le začasne narave – trajala naj bi največ 30 dni, kolikor je bil rok, da Lafarge proti Pihlerju vloži tožbo.

V podjetju pa so se sedaj odločili za umik iz sodne bitke. Ne le, da proti Pihlerju niso sprožili sodnega postopka, temveč so na sodišče celo vložili prošnjo za umik predloga za izdajo začasne odredbe. V Lafarge cementu so na svoji spletni strani zapisali, da so se za umik predloga za izdajo začasne odredbe odločili, ker je bil njihov namen dosežen že z izdano nepravnomočno odredbo. Pravijo, da so želeli le dokazati, da ne bodo dopuščali žaljivega in neargumentiranega izražanja v medijih, saj imajo takšne izjave velik učinek.

Pihler priznava, da ga je malce presenetilo, da se v družbi niso odločili za vložitev tožbe proti njemu, saj je bil prepričan, da bodo z njo želeli izvajati še dodatni pritisk nanj in na Eko krog. ” Sam sem sicer vedel, da tožbe ne morejo dobiti, saj imam preveč dokazov proti njim,” pravi Pihler. Dodaja, da ima podjetje toliko denarja, da jim stroški ene tožbe več ne bi predstavljali velike obremenitve in jo je tudi zato do zadnjega pričakoval. Verjetnejši razlog, da se za tožbo v cementarni niso odločili, se tako Pihlerju zdi ta, da jih je motil prevelik odziv v medijih.

Ti so o Lafargeu poročali negativno, saj so se osredotočili na krivico, ki jo cementarna dela aktivistom. “Najraje bi videli, da se o njih sploh ne bi govorilo,” meni Pihler. Povedal nam je še, da prva obravnava v zvezi s kaznivim dejanjem razžalitve, katere ga bremeni Lafarge, ostaja predvidena za 26. januar. “Vendar ne vem še zagotovo, če obravnava dejansko bo – morda se bodo tudi tu umaknili,” je Pihler še povedal za konec.

Avtor: Polona Pečnik

Komentarji

/** * mailchimp pop-up */