Izjava za javnost (december 2006)

Spoštovana zasavska in slovenska javnost,

ob odstopu Francija Blazneka z mesta predsednika uprave Lafarge Cementa vam sporočamo naslednje.

Žal nam je, da je v boju za čisto in zdravo Zasavje moralo priti tako daleč. Najbolj obžalujemo to, da se na vodstvo Lafarge Cementa nikdar nismo mogli zanesti kot na može besede. Nikdar ne bomo pozabili njihovih interpretacij emisij, ko so se izgovarjali na zračni pritisk, meglo, cvetni prah ipd. Prav tako ne bomo pozabili, da nam nikoli niso dali zaprošenih podatkov o emisijah. Tudi aroganten odnos, javne žalitve in prikrite grožnje bodo ostali nepozabni. Za razliko od Lafarge Cementa Eko krog nikdar nobenega ni žalil ali mu grozil..

Odstop Francija Blazneka tako vidimo kot posledico tega, da imenovani ni zdržal pritiska svojega sprenevedanja in neprimernega ravnanja – saj vendar živi v zasavskem okolju, med zasavskimi ljudmi. Pravijo, da je Franci Blaznek zbolel – in to zaradi laži in žalitev Eko kroga. Skrajno nizkotna laž! Kajti Eko krog vpliva na ljudi le z vztrajnim podajanjem golih resnic, ki neizpodbitno razkrivajo umazan obraz Lafarge Cementa.

Eko krog bo z bojem za čisto in zdravo Zasavje seveda nadaljeval. Sodeč po zadnjih zavajajočih izjavah Petra Orisicha, predsednika Nadzornega sveta Lafarge Cementa, bo ta boj še naprej hud. Ne glede na to bomo od Lafarge Cementa in odgovornih slovenskih organov zahtevali štiri najnujnejše stvari:

  • prvič, uporabo najboljše razpoložljive tehnologije za izdelavo cementa ob uporabi najboljših razpoložljivih čistilnih naprav,
  • drugič, izvedbo trajnega emisijskega monitoringa vseh onesnažil, katerega mora opravljati pooblaščena oseba in ki bo vseskozi javno dostopen (ta monitoring bi morali izvajati že sedaj, pa ga ne),
  • tretjič, trajno prepoved sosežiga kakršnih koli odpadkov oz. t.i. “alternativnih goriv“,
  • in četrtič, sanacijo za nazaj, v prihodnje pa sprotno sanacijo cementarniškega kamnoloma, ki predstavlja eno največjih ran zasavskega prostora.

Te zahteve so najmanj, kar nam po dolgi dobi onesnaževanja in degradacije okolja pripada. Glede na to, da imamo opravka z zelo bogatim podjetjem, ki se vsako leto, in tudi letos, hvali z rekordnim dobičkom, za dosego našega povsem realnega cilja ne bi smelo biti težav. Novo vodstvo Lafarge Cementa ob tej priložnosti pozivamo h konstruktivnejšemu dialogu.

Da bi res bilo tako, vas z željo po uspešnem sodelovanju z Lafarge Cementom lepo pozdravljamo

aktivisti Eko kroga!

Komentarji

/** * mailchimp pop-up */