Prepričljivi rezultati javnomnenjske raziskave o kavcijskem sistemu

Kavcijski sistem za embalažo pijač uživa visoko podporo Slovenk in Slovencev, je znova potrdila raziskava javnega mnenja, ki jo je za Eko krog pripravila agencija Valicon. Njegovo vzpostavitev si želijo čim prej.

Raziskava je zajela 1008 ljudi splošne populacije v starosti od 18 – 75 let.  Zastavili so jim tri vprašanja: ali podpirajo uvedbo kavcijskega sistema, kdaj in za kakšen obseg pijač. Rezultati so prepričljivi. Uvedbo takšnega zbiranja embalaže pijač podpira 94 % vprašanih, brez razlik med generacijami.

Čimprejšnjo uvedbo kavcijskega sistema si skupaj želi 84 % vprašanih, najbolj (88 %) pa generacija X (rojeni 1966-1980). Naj bi zaživel leta 2026 je odgovorilo 12 % generacije Z (rojeni 1996-2018), medtem ko bi 10 % vseh anketiranih podprlo uvedbo leta 2026 ali kasneje. Zgolj 5 % jih kavcijskega sistema sploh ne bi uvedlo.

Glede obsega vključene embalaže pijač je 78 % anketirancev mnenja, naj kavcijski sistem zajame pločevinke, plastenke in embalažo za ponovno polnjenje ter brezalkoholne pijače, pivo in močnejši alkohol.

Raziskava potrjuje rezultate spletne ankete, ki jo je konec leta 2022 opravila Zveza potrošnikov Slovenije in ugotovila, da bi kavcijski sistem uporabljalo 95 % od 1200 anketiranih, od tega 81 % zagotovo in 14 % verjetno. Že takrat so jasno izrazili željo, da so vanj vključene plastenke in pločevinke, pa tudi steklo za ponovno polnjenje in enkratno uporabo.

“Izjemno nas veseli konsistentnost rezultatov dveh zaporednih raziskav. Čeprav je med njima eno leto razlike, obe ugotavljata enako, izjemno visoko podporo uvedbi kavcijskega sistema ter podoben obseg vključenih pijač in vrst embalaže. Skupaj zagotovo dajeta dovolj jasen signal trgovcem in politikom, ki v uspeh uvedbe takšnega sistema v Sloveniji mogoče še dvomijo,” pravi Erika Oblak iz Eko kroga.

Kavcijske sisteme uporablja 14 evropskih držav, v povprečju zberejo 90 % embalaže pijač. Z novim letom štart napoveduje Madžarska, februarja 2024 ji bo sledila Irska. Najstarejši kavcijski sistem je na Švedskem, deluje že od leta 1984. Med najmlajšimi je slovaški, ki po dveh letih poslovanja že zbere preko 90 % embalaže pijač. Vseh 14 sistemov je nepridobitnih in z izjemo Nemčije jih centralizirano upravljajo trgovci in proizvajalci pijač. Slednji so tudi v celoti finančno odgovorni za njihovo delovanje. V 10 državah na tak način zbirajo plastenke, pločevinke in steklenice, v 4 državah pa samo pločevinke in plastenke.

/** * mailchimp pop-up */