ZAPRIMO KROG

Podpiramo kavcijski sistem: recikliranje in ponovno polnjenje

Vedno več plastike

Proizvodnja plastike še vedno narašča, kar 99 % je dobimo iz fosilnih virov (nafta, zemeljski plin, premog). Recikliramo je manj od 10 %, ostalo konča v sežigu, na odlagališčih ali v naravi, 200 tisoč ton letno v Sredozemskem morju. Mikroplastika je povsod: v vodi, tleh, zraku in naših telesih. 

Plastenke so med 10 najpogostejšimi plastičnimi odpadki, ki jih prostovoljci zberejo med čistilnimi akcijami. V Sloveniji preko 137 milijonov plastenk letno konča v naravi, na odlagališčih ali v sežigalnicah. 

 

 

 

Zaprimo krog

V desetih evropskih državah že imajo vzpostavljen kavcijski sistem za zbiranje embalaže za pijače: plastenke, pločevinke in steklenice. Še sedem jih ta sistem uvaja. Ob nakupu pijač potrošniki v trgovini plačajo kavcijo, ki jo dobijo vrnjeno, ko vrnejo prazno embalažo. 

Zbrani materiali so čisti, zato se lahko reciklirajo in znova uporabijo za embalažo za pijače. Plastenka postane nova plastenka in pločevinka nova pločevinka. Steklenice za ponovno polnjenje se očisti in znova napolni, steklo za enkratno uporabo pa pretopi v nove steklenice. 

Materiali torej sklenejo svoj krog in začnejo novega. Ker se zmanjša pridobivanje materialov iz naravnih virov, se zmanjša njihova poraba, prihrani energija in emisije CO2. Recikliranje aluminija npr. porabi zgolj 5 % energije, ki bi jo sicer potrebovali za pridobivanje iz surovine.

Koristi za nas in planet

Države EU bodo do leta 2025 morale ločeno zbrati 77 % plastenk, do leta 2029 pa že 90 %. Nove plastenke bodo od leta 2025 morale vsebovati najmanj 25 % reciklirane plastike, do leta 2030 pa 30 %. Kavcijski sistem je edini, ki že dosega te cilje

Finančna motivacija v obliki kavcije je učinkovit mehanizem spodbujanja ločenega zbiranja. Litva je leta 2015 zbrala 33 % odpadne embalaže za pijače. V dveh letih po vzpostavitvi kavcijskega sistema so dosegli 92 %. 

S kavcijskim sistemom občine znižajo stroške ločenega zbiranja plastike, odlaganja ter preprečevanja in odstranjevanja smetenja. Ločeno se zbere trikrat več kvalitetnega materiala, ki ga je lahko reciklirati.  Kavcijski sistem zato ustvarja nova delovna mesta pri zbiranju, sortiranju in transportu. Na Škotskem in Slovaškem ocenjujejo, da bodo s kavcijskim sistemom dobili 250-360 novih delovnih mest.

Aktiviraj se

Podpri uvedbo kavcijskega sistema tako, da oddaš svoj glas TUKAJ.
Glasovalo je že skoraj 1300 Slovenk in Slovencev – 99,5 % bi jih podprlo kavcijski sistem in 99,4 % uvedbo obveznih kvot za pijače v povratni embalaži.

Kadar je le mogoče, uporabljaj vodo iz pipe in jo natoči v steklenico za ponovno uporabo. (Pitna voda iz pipe je privilegij, ki se ga zavemo šele, ko ga izgubimo.)

Kjer je le mogoče se izogibaj embalaži in drugi plastiki za enkratno uporabo.

Ločuj odpadke in jih odlagaj v pravi zabojnik.

Podpri naše delo z donacijo TUKAJ.

/** * mailchimp pop-up */